ראיית הודעות

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - נסין

עמודים: [1] 2 3 ... 10
1
המשך
ויש להבין ענין המלאכה מהו. ומהו גמר המלאכה הנקרא שבת בעבודה.
הכתוב אומר אשר ברא אלקים לעשות. וכפי שמפורש בהסולם חלק א', הפירוש הוא ששת ימי המעשה היא תיקון השש מידות, הנקראים חג"ת נה"י. והיא מטעם, שהבורא ברא את העולם עם בחינת רצון לקבל לעצמו, שזה נקרא ברא, היינו יש מאין. והיות שהיא בחינת שינוי צורה, הגורם ריחוק ופירוד, הכלי הזה, שהבורא ברא אותה, ניתן לתחתונים לעשות. היינו לתקן אותה. כלומר לתת על המעשה של קבלה את הכוונה בע"מ להשפיע, שזה נקרא דביקות, השתוות הצורה, שבזה נתקן הבריאה, הנקרא מקבל לעצמו ופירוד, בתיקון של דביקות, שהקבלה מקבלת צורת השפעה. ובעת שהתחתונים נותנים את הכליאין בי הרגש חיסרון, להקים הגבירה מעפר השפחההזה, אז האור יכוללפי עביות הכלילהגיע להתחתונים. כלומר, שאז בא מחשבת הבריאה, שהוא רצונו להטיב לנבראיו, לכלל מעשה. וזה נקרא גמר מלאכה של הכלי, המוכשרת לקבל את השפע השייכת להכלי.
נמצא, ששת ימי המעשה הוא בחינת עבודה לעשות את הכוונהבן אדם לחברודלהשפיע. ושבת נקרא, שכבר הוכן את הכלי, שיהיה בע"מ להשפיע. לכן כשבא שבת, פירוש, כשהאור בא לכלי המוכנת להאור, אז נקרא שבת, היינו שכבר שבת ממלאכתו, היינו ממלאכת עשיית הכלי, כי כבר תיקן את הכלי. וכשהאור מאיר בהכלים, אין להכלי מה לעשות. רק להנות מהאור, שזהו מטרת הבריאה להטיב לנבראיו. וזהו הפירוש מה שאמרו רבותינוז"ל בא שבת, באה מנוחה. כי בזמן שהאורידע התורהמאיר בהכלים, אין כבר מקום לעבודה, אלא נקרא שנהנה מסעודת שבת. וזהו מה שחז"ל מי שלא טרח בערב שבת לעשות כלים, מה יאכל בשבת. היינו, ששבת נקרא סעודה, היינו שהוא זמן של קבלת טוב ועונג. ואם אין לו כלים מוכנים מערב שבת, וכשבא האור, אין לו כלים במה לקבל את הסעודה. לכן נקרא שבת כלה, מלשון גמר, סיום, השלים. כמו שכתוב, ויכל אלקים ביום השביעי מלאכתו אשר עשה. שפירושו, שהסעודה כבר מוכנת, בגלל שכבר נגמרו הכלים לקבלת הסעודה. כידוע, שהאור, לא שייך לומר שחסר, כמו שכתוב מלוא כל הארץ כבודו. אלא כשיש כליםהרגש חוסר יחוד השכינה וקב"המוכנים, רואים את האור. היינו האור בא לכלל גילוי לתוך הכלים.

הנה ארץ-ישראלפנימיות התורהגם כן נקראת כלה, על שם שיש לה חתן. כמו שכתוב ארץ, אשר עיני ה' אלקיך בה, מראשית השנה עד אחרית השנה. ולכאורה קשה להבין, מהו דוקא ארץ ישראל הוא כך. הלא כתוב עיני ה' משוטטות בכל, ולאו דוקא בארץ ישראל. ויש לפרש, שהתורה נותנת לנו סימן, לאלו עובדי ה', הרוצים לדעת, אם הם כבר זכו לבחינת ארץ-ישראל. הסימן הוא, כשהאדם מרגיש, שעיני ה', היינו השגחתו יתברך, משגיח בבחינת טוב ומטיב, זהו נקרא, שהאדם נמצא בארץ-ישראל(משמע שיכול ללמוד תורה פיזית, אבל לא בפנימיות התורה). שרקאז ארץ ישראל נקרא כלה, היות שיודעת שיש לה חתן. וכנ"ל, כי אצל מי נמצא החתן. היינו, מי יודע שיש חתן. זה שמשיג את החתן. ודרגה זו נקראת כלה. כלומר, שכבר זכה להשגתאוראלקות. שהאור הוא בחינת אלקות, והמקבל את האור, הוא המשיג. לכן ארץ ישראל נקראת בחינת כלה, היינו שמגולה בה החתן, שה' הוא המשגיח.
הנה בכדי להשיג את ארץ ישראל, הנקראת ארץ, שהיא בחינת כלה, גם כן נהוג כמו שנהוג בגשמיות, שהולכים לחפש כלה, שלא תהיה בה שום חסרון, כמו שכתוב אצל המרגלים, שדברו לשון הרע על ארץ ישראל. היינו, שאמרו, שהכלה, היינו הארץ, אינה כדאי לקחת אותה. מהרבה סיבות. יש שאמרו, שהיא בעלת גאוה, שהיא דורשת מאדם הרבה דרישות. היינו, שהאדם יבטל את דעתו ורצונו נגדה. ורק מי שיכול ללכת בעינים עצומותללמוד בלי להבין בשכל הרצל"ק, ולשמוע את כל פקודותיה, אותו היא יכולה לדבר עמו. ואם הוא ירצה להבין, מה שהיא אומרת לו בתוךהרצל"קהדעת, תיכף היא בורחת מפניו. אם כן, הם אומרים, איך אדם מבטל את כל ישותוהרצל"ק לשעת הלימוד בשבילה. זאת אומרת, היא כל כך חזקה בדעתה, שאם הוא ימרהיבין ברצל"ק לעצמואת מה שהיא אומרת לו פעם אחת, תיכףיתבלבל בלימודהיא בורחת ממנו. כלומר, שענין ארץ-ישראל היא בחינת מלכות שמים. וצריכים לקבל את המלכות בבחינת למעלה מהדעת, ושלא לחכות עד שהגוףרצל"קיסכים לקבלת עול מלכות שמים. והקבלת מלכות שמים צריך להיות, שהאדם יגיע לאהבת ה'מידת ההשפעהבכל לבבך, ובכל נפשך, ובכל מאודך. והכל על הבסיס שלמעלה מהדעת, כלומר כניעה ללא תנאי. היינו, הגם שהגוף לא מביןכשלומד ילך אחר בעל הסולם ולא יפרש מדעתו.
והאדם צריך ללכת ולקבל את הארץ בעינים עצומות, היינו למעלה מהדעת. ואם האדם באמצע עבודה, כשזכה לאיזו עליה ברוחניות, ומרגיש טעם בעבודה, ואומר עכשיו אינני צריך להאמין באמונת ה', היות שכבר אני מרגיש טעם בעבודה, והטעםהנאהשיש לי בעבודה, את זה אני לוקחלעצמילבסיס. נמצא, בזמן הזה הוא כנ"ל בהמשל, שברגע שהוא רוצה להבין את הענין האמונה למעלה מהדעת, למה לי, אלא אומר שעכשיו כבר יש לו יסוד להאמין בה', תיכף היא בורחת ממנו. היינו, שכל העליה, מה שהוא היה מרגיש, תיכף הוא יורד ממצבו. וזה נקרא, שהמלכות הנקראת ארץ - ישראל, בורחת ממנומקיאה. והוא נשאר בבחינת חוץ לארץ. וזהו כמו שארז"ל ארץ העמים, אויר שלהם טמא. פירוש, שהאדם בזמן הירידה, נמצא, שהוא יורדנפלטמארץ-ישראל ונכנס לארץ העמים, שאויר שלהם טמא. פירוש, שכל המחשבות של אומות העולםגוים, כינו לרצל"קנכנסים לתוך מוחו ולבו, ובחינת הרצונות של ישראל, הנקרא רצון ישר-אל, מסתלק ממנושהקמת שכינתא מעפרה תלויה בו. ובמקומו באמה לכם העבודה הזוהרצון של אומות העולם, שהם הלעומת דקדושה. נמצא, במצב הירידה האדם אומר מה הרוחתי, בזה שנתתי הרבה יגיעותבחומר, בכדי להרויח קדושה. ואני רואה עכשיו, שלא די שלא הרוחתי כלום, אלא אני עתהנדרש לבנים למקדשיותר גרוע מטרם שנכנסתי להשיג את העבודה דלשם שמים. היינו שאומר לא דיההבנהשאין לי הכוונת דלהשפיע, אלא אפילו בבחינת המעשההחיצוני, נעשה עתה המצב יותר קשה לקיים. כלומר, בבחינת המעשה בלי כוונה. משא"כ מטרם שרציתי לכנוס לארץ-ישראל, בקל הייתי יכול לקייםחיצוניותתורה ומצות.

זה הוא כמו שכתוב בזה"ק (שלח, דף כ"ב, ובהסולם אות ס"ג) וז"ל, ז"ש וישובו מתור הארץ. וישובו, היינו שחזרו לצד הרע, וחזרו מדרך האמת. שאמרו, מה יצא לנו, עד היום לא ראינו טוב בעולם, עמלנובחומרבתורה והביתלבנים איןריקם וכו'. ולעולם ההוא מי יזכהלבנות שיוי צורה לגבירה, ומי יבוא לתוכו. מוטב לנו שלא היינו יגעים כל כך וכו'. הרי עמלנו ולמדנו, כדי לדעת חלק עולם ההוא, כמו שיעצת לנו. וגם זבת חלב ודבש הוא. טוב הוא העולם העליון ההוא, כמו שידענו בתורה. אבל מי יכול לזכות בו. אלו בני האמונהבגבירה, מה אמרו, אם חפץ בנו ה', ונתנה לנו. כיון שאדם משתדל ברצון הלב להקב"ה, יזכה בה, כי אינו רוצה ממנו, אלא הלב וכו', עכ"ל.
הרי אנו רואים, ארץ ישראל היא בחינת מלכות, היינו בחינת כלה. ששולחים אנשים לראות, אם הכלה טובה היא, ואם היא גאותנית. וגם שבת נקראת כלה מבחינת גמר מלאכה. לכן לפני שבת, יש ששת ימי המעשה, שהעבודה והטרחא הוא, להסתגל להתנאים שהכלה מציגה, אם רוצים לקבל אותה. והטרחאבן אדם לחברושיש בששת ימי המעשה, היא כמו שהיה במרגלים, לפעמים חושבים שהכלה היא טובה, ומי שלוקח אותה, הוא איש המאושר בעולם, וכדאי לעשות הכל, היינו לקבל כל התנאים שלה, מה שהיא דורשת.
ומה היא אומרת, שרק לאחר שהאדם יגיד, שהוא מבטל את צרכיו, מה שגופו של אדם דורש, היינו הרצונות שלו, מה שהיא לתועלת עצמו, הוא מוותר עליהם, ואינו דואג אלא לתועלת הכלההגבירה, הנקראת מלכות. כלה, שהיא בחינת מלכות שמים, שרק אז, מתי שהוא יבטל את עצמו, על דרך שארז"לאמרו רבותנו ז"לאין התורה מתקיימת, אלא במי שממיתאריה מתעצמו עליה. שפירושו, שכל המחשבות והרצונות, שנוגע לצורך עצמו, הוא ממית. ואינו דואג אלא לתועלת ה'הוית הגבירה שבו. כמו כן בששת ימי המעשה יש להאדם עליות וירידותנופל וקם. כלומר, שלפעמים האדם אומר, שהצדק עם המרגלים. מה שאמרו, שצריכים לברוח מהמערכה, שאין זה בשבילם. ולפעמים הם מתגברים ואומרים, שהצדק הוא עם יהושע וכלב, שהם היו אומרים אם חפץ בנו ה' ונתנה. ולאחר שגומרים את העבודה, היינו שכבר האדם מסכים לכל דרישות של הכלה, אז האדם זוכה, ששבת נקרא שבת מלכתא. היינו, שכל הטוב ועונג מה שהיא מקבלת מהחתןהקב"ה/מדרגת יעקוב אבינו, היא נותנת לאדם, המבטל את עצמו נגדה. וזהו הדרישות שהיא מציגה. שדוקא לאחר שהוא יקבל על עצמו את התנאים שלה, אז היא מראה את מה שהאדם מרויח בחיים שלו, אם הוא יכול לקבל אותה בתור כלה. ואז הכלה מקבלת שם, שהיא בת מלך, וכלום חסר בבית המלך.
ובהאמור נוכל לפרש מה ששאלנו, מהו שצריכים לשמח את החתן. התשובה היא, היות מבחינת ענף ושורש החתן נקרא הבורא, והכלה נקראת הנבראים, מה שהם צריכים לקבל מהבורא. והיות שהבורא ברא את העולם על המטרה להטיב לנבראיו, לכן בזמן שהנבראים מקבלים את הטוב ועונג, זהו נקרא שמחת חתן, כשרז"ל "לא היה שמחה לפניו, כיום שנברא בו שמיםהשפעהוארץקבלה". נמצא, שכל אדם נהנה מסעודת חתן. היינו, שכל הנאות שישנם בעולם, באים מהבורא, שזה נקרא סעודת חתן. ואינו משמחו יהיה הפירוש, שהוא מדבר לשון הרע עלפנימיות התורההכלה. כלומר, שהאדם אומר, שהכלה אינה יפה, והיא מלאה חסרונות. שענין כלה נקרא בחינת הנבראים, שהם צריכים לקבל את הטוב ועונג מהבורא. והם אומרים שהכלה, הנקראת בחינת מלכות, שהיא כלל כל הנשמותבאחדות,אין היא נותנת להנבראים טוב ועונג. נמצא, כאילו שאין הבורא נותן לה שום דבר. נמצא, שאם האדם אומר, שאין למלכות מה לתת להנבראים, נמצא, שמדבר לשון הרע על הכלה, שהיא עניה ודלהבצמצום מצד רצל"ק לעצמו. וגם מדבר לשון הרע על הבורא, מטעםכאומרשהבורא לא נותן לה שום דבר, שיהיה לה מה לתת להנבראים.
לכן כל אדם הנהנה מסעודת חתן ואינו משמחו, עובר בחמשה קולות. שענין חמישה, כידוע, שברוחניות כל דבר שלםהויהנקרא חמישה ספירות, חמישה עולמות. לכן נקרא עובר, היינו עובר עליהם, ואינו מקבלם. ואם משמחו, שואל הגמרא, מאי שכרו. אמר ריב"לרבי יהושע בן לויזוכה לתורה, שנתנה בחמישה קולותהוית הגבירה.ויש להבין, מדוע לא מבטיחים לו, שזוכה לבחינת עולם הבא, כמו שמבטיחים בכל המקומות. והתשובה היא, היות שהוא משמח את החתן, היינו שהוא מאמין במלכות שמים, שהיא בחינת הכלה. שהוא אומר, שהיא כלה יפה וטובה. שהוא מאמין בבחינתכנסת ישראלאמונה, שיש לה חתן. וכבר רואים, שהוא נמצא אצלהגבירההכלה. וזה נקרא סעודת שבת. פירוש כנ"ל, שאז, בשבת, המלכות, שהיאכונסתהכלל של הנשמות, כבר יש בה, מה שהבורא, הנקרא חתן, רצה לתת בשביל הנשמות. וזה ענין, ששבת היא בחינת מעין עולם הבאבינהמדרגת נשמה, שאז הזמן שנהנין מסעודת החתן.
ובהאמור נבין מה ששאלנו, מדוע אומר, שהשכר של מי שמשמח את החתן, הוא זוכה לתורהמלכות. ולא אומר, שזוכה לעולם הבא, כמו שכתוב בהרבה מקומות. התשובה היא, במה האדם יכול לשמח את החתן בעבודה, כשהחתן נקרא הבורא, זה שהאדםיכול לאומר שהכלה היא יפה בלי שום חסרון. מזה החתן נהנה כנ"ל, שכלה נקראת מלכות מבחינת אמונהבגבירהלמעלה מהדעת. ואומר, שמלכותרצון דעליון שבו, שהיאהגבירהמנהגת את העולם בשליטתה, ומנהגת בבחינת טוב ומטיב. וזהו כמו שכתוב (שיר השירים ד, ז) כלך יפה רעיתי ומום אין בך. אז האדם זוכה לבחינת תורה, שהיא נקראת סעודת המלך, שהיא בחינת תורה, מבחינת שמותיו של הקב"ה, שתורה זו אינה מתגלת מטרם שהאדם זוכה לבחינת אמונהבחובתו להקים השכינה, הנקראת בחינת מלכות שמים.
אולם מטרם שזוכים לבחינת אמונה, הנקראת מלכות השכינה בחינתגבירהכלה, יש שם עליותקם וירידותנופל, שזה נקרא בחינת ריקוד, ששם כל העבודה, איך לזכות שהאדם יקבל על עצמו עולחובתו להקים השכינהמלכות שמים, שלא יעשה שום דבר למה שנוגע לתועלת עצמו, אלא כל מעשיו יהיו לשםלהקים השכינה מעפר הפירוד, כרצון דעליוןשמים. שעל זה ארז"ל כיצד מרקדין לפני הכלה, היינו בכדי לזכות לבחינתהגבירהכלה. ובזה יש מחלוקת בית שמאי ובית הלל. בית שמאי אומרים כלה כמות שהיא. היינו, איך שהאדם מרגיש, אם טוב לו או אם חס ושלום רע לו, על הכל הוא צריך להאמין למעלה מהדעת, היינו שכל ההרגשותיו הוא לטובתו. וזה קשה מאוד. אבל בית הלל אומרים, שהאדם צריך לומר, שמה שהוא מרגיש במצב שהוא נמצא, שלא טוב לו, הוא צריך להאמין, שזה כן טוב, רק הוא לא רואה את הטוב, משום שעדייןמשמש בהויה לעצמולא ראוי לראות. לכן מה שהוא מרגיש אינו אמת, מטעם עינים להם ולא יראו, וכו'.
וכולם אומרים, שהאדם צריך ללכת למעלה מהדעת ולשמח את החתן.

2
בעל הסולם דייק, השגת דעת הגבירה, לשלבי העבודה בשפחה דקדושה. להבדיל מהנופלים בבור שבתורה, ולא מבינים/רוצים ללמוד פנימיות ליציאה מאחיזת הרצל"ק, ובכך נשארים, באחיזת השפחה הטמאה. 
 [המטרה לא לבטל הרצל"ק רק לשלוט עליו בדרך הקו האמצעי היא מדרגת יעקוב מרכבה לקב"ה, למטרת השגת הגבירה.]
 
המשך מאמר הרב"ש

ויש להבין, מדוע בכלה מדברים רק מריקוד. ולא אמרו, שצריכים לשמח את הכלה, רק בעת הריקוד איזה שם לתת להכלה, אם כמות שהיא, או לתת שם יפה, אף על פי שאינו אמת.
הנה גם שבת נקראת בשם כלה, כמו שכתוב לכה דודי לקראת כלה. ולפני שבת יש ששת ימי המעשה, שבששת ימים האלו אנו צריכים לטרוח להכין הכל בשביל שבת. וגם אנו אוכלים סעודת שבת.
הנה שבת נקראת בשם מלכות. כלה נקרא מלכות. וגם ארץ ישראל נקראת מלכות. וגם הבריאה באופן כללי נקראת בשם מלכות.
כלומר, שיש לנו לדבר באופן כללי בשני נושאים, היינו בוראסיבהונבראיםמסובב.
הנה הבורא נקרא חתןכביכול, שמחכה לקבלת הרצון שלו בנברא. והנבראיםנוקבא, מסובבנקראים כלהבמצב שפחה דקדושה להשגת הגבירה.
חתן נקרא על שם נחות דרגהצמצום. רצונו אינו מקויים בנבראים, כי שפחה טמאה יורשת שפחה דקדושה, כמשחז"ל 'נחות דרגה, נתיב איתתא' (רד דרגה וקח אשה), שפירוש הוא, שאין הבורא יכול להקראות בשם חתן, אלא בזמן שיש לו כלה. כמו בגשמיות, שאנו אומרים, שאדם הזה הוא חתן. פירושו הוא, שיש לו כלה.
ומה מרמז לנו זה ברוחניות. היות שאין שייך לומר בורא בלי נבראים, לכן יוצא, מי הוא שאומר שיש בורא. זהו לאחר שנברא נבראים, והם משיגיםרצונו במדרגת הגבירהאותו, שהוא ברא אותם, אז הנבראים אומרים, שיש בורא. אבל אם אין מי שישיג אותוהויה דגבירה שבנברא, נמצא, שאין מי שידבר ממנו.
לכן כשברא הנבראים, וזה היה על ידי שצמצם עצמו אחר כמה צמצומים, היה אפשרות שיצא נבראים, שהם בחינת מקבלים, ושהם רחוקיםבשיוי צורהממנו יתברך מבחינת הפכיות הצורה, שרצונו יתברך הוא רק להשפיע, ורצון הנבראים הוא אך לקבל. ושינוי צורה ברוחניות עושה ריחוק ופירוד.
נמצא, שדוקא על ידי שהשפיל עצמו, בכדי שהנבראים ישיגו אותו, אז יש לדבר שהבורא נקרא חתן. שהשפיל עצמו, שישיגו אותו. והמשיגים הם נקראים בחינתשפחה דקדושהכלה, שהיא יודעת שיש חתן. ואם הנבראים לא היו משיגיםידע התורהאותו, בטח שהוא לא היה נקרא חתן, והמשיגים לא היו נקראים בשם כלה.שאחוזים ברצל"ק מצב שפחה דטומאה.
וזהו כשאנו מדברים בכללות העולמות, אז מבחינים הכל לב' בחינות,
א' הוא האור המשפיע, הנקרא חתן, שמאיר לתוך העולמות על ידי צמצום ומסך, שזה נקרא בחינת חתן.
ב' הכלי המקבלת את האור והשפע, שנקרא מלכות של כללות העולמות.
אלא באופן פרטי יש הרבה בחינות בהאור, שענין ריבוי בא מסיבת הכלי המקבלת אותם לפי עביות הכלי. כלומר, בהאור בעצם אומרים איןירידהשינוי באור, אלא כל השינוייםדרגת עביותהוא בהכלי. מטעם כנ"ל, היות שאין האור מאיר, אלא על ידי צמצומים, ובשיעור שישבמדרגת הכליהשתוות בין האור להכלי. לכן תלוי זה בעבודת המקבל, כמה שיכול לתקןהרצל"קעצמו, שיהיה לו השתוות עם האור. לכן מטעם המקבל, הנקרא כלירצל"ק לעצמו, עד לקבל רק על מנת להשפיע, יש להבחין הרבה בחינותמצד הכליבהאור. לכן, הגם שיש לנו הרבהמדרגותפרטים, מכל מקום באופן כללי הוא אור אחד וכלי אחד, כמו שלומדים בגמר התיקון יהיה ה' אחד ושמו אחד.
הנה שבת נקראת בשם כלה. ויש לפניה ששת ימי המעשה, שאז היא זמן של טרחאעבודה על הרצל"ק, כמו שכתוב ששת ימים עשה ה' את השמיםחג"ת כנגד ג"רואת הארץכנגד נהי, וביום השביעימלכותשבת וכו'.  ששבת נקראת בחינת גמר מלאכה, וכלהגבירהנקראת גם כן בחינת גמר מלאכה, כמו שכתוב כלת משה, שהמלאכה נגמרה.
כפי שלמדנו, כתר חוכמה בינה-ג"ר שהרצל"ק לא פוגם בהם. ירדו ב ז"א למדרגת חסד גבורה תפארת. זו"ן-זכר ונוקבא, ירדו למדרגת נצח הוד יסוד, שנפגמו ברצל"ק. קטונתי מלקבוע אם כאן מתייחס למלכות הכללית, או מלכות דאצילות, שירדה לכתר דעולם בריאה להיות ראש לשועלים.   
ששת ימי המעשה, מצד דרך העבודה לבניית משכן לשכינה- יום א' כנגד חסד. ב' כנגד גבורה. ג' כנגד תפארת. ד' נצח. ה' הוד. ו' יסוד. יש מאמרים בזוהר, זה תלוי בכם !



3
נחזור ל מאמרים רב"ש-מהו הנהנה מסעודת חתן, בעבודה

תש"ן מאמר לה
חז"ל (ברכות, ע"ב) אמרו הנהנה מסעודת חתן, ואינו משמחו, עובר בחמשה קולותמשתמש בהוויה שבו לפירודוכו'. ואם משמחו מה שכרו. אמר ר' יהושע בן לוי,זוכהלהויה דקדושהלתורה, שנתנה בחמשה קולות.
ויש להבין, מהו הפירוש, שאם נהנה, הוא צריך לשמחו. ואם לא נהנה מסעודת חתן, אינו צריך לשמחו. ועוד, מהו הענין שצריך לשמחו. האם החתן הוא בעצבות, כשהוא נעשה חתן, שצריכים להשתדל לשמחו. ועוד יש להבין, עם מה יש לשמח את החתן, שעל ידי זה שהאדם משמחו, האדם יזכה אח"כ לתורה. הגיון מחייב, שאם אומרים לאדם שיעשה איזה מצוה, מבטיחים לו שכר עולם הבא. וכאן אמרו, שיהיה לו שכר, שיזכה לתורהשכר מצווה צוותאהאם זהו שכר, המחייב לשמחו את החתן. וכל זה, איך זה להבין בעבודה.

וכמו כן יש להבין, מדוע לא מחייבים לשמח את הכלה, רק החתן. וכאן בכלה אנו מוצאים חיוב אחר, היינו שבכלה אמרו (כתובות, ט"ז ע"ב) כיצד מרקדין לפני הכלה. בית שמאי אומרים, כלה כמות שהיאגבירה או שפחה. ובית הלל אומרים, כלה נאה וחסודהגבירה. אמרו להם, בית שמאי לבית הלל, הרי שהיתהשפחהחיגרת או סומא, ואיךאומרים לה, כלה נאה וחסודה. והתורה אמרה, מדבר שקר תרחק. אמרו להם, בית הלל לבית שמאי, לדבריכם, מי שלקח מקח רע מן השוק, ישבחנו בעיניו או יגננו בעיניו. הוי אומר, ישבחנויתייחס לשפחה כגבירה לשעתובעיניו. מכאן אמרו חכמים, לעולם תהא דעתו של אדם מעורבת עםעל פי מצב דעתהבריות. שלא יוותר על בריות שאינם רואים עדיין מצב, שפחה כי תירש גבירתה.

ויש לדייק שפחה הקדושה מול שפחה הטמאה הקדמה לספר הזוהר  אות לא


מרחיב בהקדמה לתלמוד עשר הספירות אות לד-לה
לד) ופירשו תיקוני הזוהר, סוד השבועה: דאם תעירו, ואם תעוררו, את האהבה, עד שתחפץ. שההקפדה היא, שישראל ימשיכו אור החסד העליון, שנקרא אהבת חסד, כי זהו הנחפץ. שהוא נמשך, דוקא ע"י העסק בתורה ובמצוות, שלא על מנת לקבל פרס.
והטעם, כי על ידי אורידע פנימיות התורההחסד הזה, נמשך לישראל אורדעתהחכמה העליונה, המתגלה ומתלבש, באור החסד הזה, שהמשיכו ישראל. ואור החכמה הזה, ה"סהוא סודהכתוב: "ונחה עליו רוח ה', רוח חכמה ובינה, רוח עצה וגבורה, רוח דעת ויראת ה'" (ישעיה י"א), הנאמר על מלך המשיח. כמו שנאמר שם להלן: "ונשא נס לגוים, ואסף נדחי ישראל, ונפוצות יהודה יקבץ מארבע כנפות הארץ".
כי אחר שישראל ממשיכין, על ידי אור החסד, את אור החכמה, בסוד רוח חו"בחוכמה ובינהוכו', אז מתגלהדעתהמשיח, ומקבץמחברנדחי ישראל וכו'. הרי, שהכל תלוי, בעסק התורה והעבודה לשמה, המסוגל להמשיך, אור החסד הגדול, שבו מתלבש ונמשך, אור החכמה. שז"ס השבועה "אם תעירו ואם תעוררו וכו'", כי הגאולה השלימה וקיבוץחיבורהגלויות, אי אפשר, זולתה, היות סדרי צנורות הקדושה, מסודרים כן.


לה) וזה שפירשו עוד: "ורוח אלקים מרחפת ע"פ המים. מהו ורוח אלקים? אלא בודאי, בזמן שהשכינה יושבת בגלותמפנימיות התורה, הרוח הזה נושב על אלו שמתעסקים בתורה, משום שכינה שנמצאת ביניהם".
פירוש הדברים: שבזמן גלות, בעת שישראל, עדיין עוסקים, בתורה ומצוות שלא לשמהאחדות, אמנם אם הם בבחינה זו "שמתוך שלא לשמה בא לשמה", הרי השכינה ביניהם, אלא בבחינת גלותפירוד, מטעם, שעדיין לא בא לשמה, וכנ"ל, בסוד השפחה דקדושה.
וז"ש: משום שכינה שנמצאת ביניהם", כלומר בהסתר. אבל סופם, לזכות לגילוי שכינה. ואז, הרוח דמלך המשיח, מרחפת על העוסקים, ומעוררת אותם לבא לשמה, בסוד "המאור שבה מחזירם למוטב", שמסייעת ומכינה להשראת השכינה, שהיא גבירתה.
אמנם, אם ח"ו, אין העסק הזה דשלא לשמה, ראוי להביאם לשמה, מטעמים הנ"ל, אז מצטערתכללות ישראלהשכינה וכאומרת: " כולם הם כבהמות האוכלים חציר". פירוש: שלא נמצא בעוסקים בתורה, אותו רוח האדם, העולה למעלה, אלא שמסתפקין ברוחהרצל"ק לעצמוהבהמה, היורד למטה.
ומפרשים שם הטעם: משום כל אלו שמשתדלים בתורה, כל חסד שעושים לעצמם הם עושים. כלומר, שכל עסקם בתורה ומצות, הוא לתועלתם ולהנאתם עצמם, ואין העסק בתורה, מסוגל להביאם לשמה ח"ו.
וז"ש באותו זמן, ויזכור כי בשר המה, רוח הולך ולא ישוב לעולם, וזה הוא רוח המשיח. פירוש: שעליהם, אין רוחא דמשיח מרחפת, אלא הולכת מהם ולא תשוב, כי השפחה הטמאההרצל"קעושקת תורתם, ויורשת את הגבירה, כנ"ל, משום שאינם בדרך, לבא מתוך שלא לשמה לבחינת לשמה, כנ"ל.
וע"כ מסיק שם: שאלו הם שעושים את התורה יבשה ולא רוצים להשתדל בחכמת הקבלה. פירוש הדברים: כי אעפ"י, שאינם מצליחים, ע"י העסק בתורה הנגליתשבכתב/פשט, משום שאין בה מאור, ונמצאת יבשה, מסיבת קטנות דעתם (כנ"ל אות ט"ז, ד"ה "והנה"), מ"ממכל מקוםהרי יכולים להצליח, על ידי העסק בלימוד הקבלה, משום שהמאור שבה, מלובש בלבושין דהקב"ה, דהיינוהבנתהשמות הקדושים והספירות, אשר בנקל, היו יכולים לבא, באותה הבחינה של "שלא לשמה המביאתם לשמה".
שאז, היתה רוח אלקים, מרחפת עליהם, בסוד "המאור שבה המחזירם למוטב". אמנם, בשום אופן, אינם חפצים בלימוד הקבלה. וז"ש: אוי להם, שגורמים עניותבדעת וחרב וביזה והרג ואבדן בעולם, וזה הרוח שהסתלק, הוא רוחדעתהמשיח, כמו שנאמר רוח הקדש, והוא רוח חכמה ובינה וכו'.




4
מספר פעמים נתקלתי בזוהר "ושלמה המלך צווח ואמר, ושמן על ראשך לא יחסר"
זוהר הסולם בלק
מד) וכד עינוי תמן וכו': וכשעיניו שם, בראשו, שהיא השכינה, ידע שאותו האור הדולק על ראשו, צריך לשמן, משום שגופו של אדם הוא פתילה והאור דולק למעלה, בפתילה, ושלמה המלך צווח ואמר, ושמן על ראשך לא יחסר. כי האור שבראשו צריך לשמן, והוא המעשים טובים. ועל זה, אומר, החכם עיניו בראשו. ולא במקום אחר.
זוהר הסולם תזריע
קמא) אי בני נשא וכו׳: אם בני אדם מתרחקים מהקב״ה, ועושים כבהמות, איפה היא הקדושה שלהם, שיהיו נמצאים קדושים, איפה הם הנפשות הקדושות שמושכים מלמעלה. ושלמה המלך צווח ואמר, גם בלא דעת נפש לא טוב. גם בלא דעת, מי הוא דעת. זה הוא הקב״ה. נפש לא טוב, זו היא נפש שהם מושכים במעשיהם. לא טוב, משום שמסטרא אחרא נמשכת עליהם הנפש, שהיא אינה טובה, משום שאינם מכוונים לבם להקב״ה.
זוהר חדש הסולם איכה
כב) ושלמה מלכא צווח וכו': ושלמה המלך צווח ואמר, תחת שלש רגזה ארץ וגו' תחת עבד כי ימלוך וגו' ושפחה כי תירש גברתה. השפחה, שהיא הקליפה, בפנים, והגבירה, שהיא המלכות, מבחוץ. וזהו שכתוב, איכה ישבה בדד. מהו בדד. היינו כש"א, בדד ישב מחוץ למחנה מושבו. כלומר, שבדד פירושו, שהמלכות יושבת בצד מבחוץ.
וכל פעם תהיתי מה רוצה שלמה המלך לומר. עד שבמסגרת לימודי הקצרים בתניא במקרה עסקנו באות לה'

תניא לקוטי אמרים. מתוך אות לה'
[וְהִנֵּה לְתוֹסֶפֶת בְּאוֹר] תֵּבַת "לַעֲשׂוֹתוֹ", וְגַם לְהָבִין מְעַט מִזְּעֵר תַּכְלִית בְּרִיאַת הַבֵּינוֹנִים וִירִידַת נִשְׁמוֹתֵיהֶם לָעוֹלָם הַזֶּה לְהִתְלַבֵּשׁ בַּנֶּפֶשׁ הַבַּהֲמִיתרצל"ק לפני תיקוןשֶׁמֵּהַקְּלִפָּה וְסִטְרָא אַחֲרָא, מֵאַחַר שֶׁלֹּא יוּכְלוּ לְשַׁלְּחָהּ כָּל יְמֵיהֶם וְלִדְחוֹתָהּ מִמְּקוֹמָהּ, מֵחָלָל הַשְּׂמָאלִי שֶׁבַּלֵּב, שֶׁלֹּא יַעֲלוּ מִמֶּנָּה הִרְהוּרִים אֶל הַמֹּחַ, כִּי מַהוּתָהּ וְעַצְמוּתָהּ שֶׁל נֶפֶשׁ הַבַּהֲמִית שֶׁמֵּהַקְּלִפָּה הִיא בְּתָקְפָּהּ וּבִגְבוּרָתָהּ אֶצְלָם כְּתוֹלַדְתָּהּ, רַק שֶׁלְּבוּשֶׁיהָ אֵינָם מִתְלַבְּשִׁים בְּגוּפָם כַּנִּזְכָּר לְעֵיל. וְאִם כֵּן, לָמָּה זֶה יָרְדוּ נִשְׁמוֹתֵיהֶם לָעוֹלָם הַזֶּה לִיגַע לָרִיק חַס וְשָׁלוֹם, לְהִלָּחֵם כָּל יְמֵיהֶם עִם הַיֵּצֶר וְלֹא יוּכְלוּ לוֹ? וּתְהִי זֹאת נֶחָמָתָם לְנַחֲמָם בְּכִפְלַיִם לְתוּשִׁיָּה, וּלְשַׂמֵּחַ לִבָּם בַּה' הַשּׁוֹכֵן אִתָּם בְּתוֹךְ תּוֹרָתָם וַעֲבוֹדָתָם.
וְהוּא בְּהֶקְדֵּם לְשׁוֹן הַיְּנוּקָא [בזהר פ' בלק] פָּתַח וְאָמַר, (קהלת ב) הֶחָכָם עֵינָיו בְּרֹאשׁוֹ וְגוֹ'. וְכִי אֵיפֹה עֵינָיו שֶׁל הָאָדָם? אֶלָּא בְּרֹאשׁוֹ! שֶׁמָּא בְּגוּפוֹ אוֹ בִּזְרוֹעוֹ, שֶׁהוֹצִיא אֶת הֶחָכָם יוֹתֵר מִכָּל בְּנֵי הָעוֹלָם?! אֶלָּא הַפָּסוּק כָּךְ הוּא בְּוַדַּאי. שֶׁלָּמַדְנוּ, לֹא יֵלֵךְ אָדָם בְּגִלּוּי רֹאשׁ אַרְבַּע אַמּוֹת. מָה הַטַּעַם? שֶׁשְּׁכִינָה שׁוֹרָה עַל רֹאשׁוֹ, וְכָל חָכָם עֵינָיו וּדְבָרָיו בְּרֹאשׁוֹ הֵם, בְּאוֹתוֹ שֶׁשּׁוֹרֶה וְעוֹמֵד עַל רֹאשׁוֹ.
וּכְשֶׁעֵינָיו שָׁם, יֵדַע שֶׁאוֹתוֹ אוֹר שֶׁדּוֹלֵק עַל רֹאשׁוֹ צָרִיךְ שֶׁמֶן, מִשּׁוּם שֶׁגּוּף הָאָדָם הִיא פְּתִילָה, וְאוֹר דּוֹלֵק לְמַעְלָה, וּשְׁלֹמֹה הַמֶּלֶךְ צָוַח וְאָמַר: (שם ט) וְשֶׁמֶן עַל רֹאשְׁךְ אַל יֶחְסָר, שֶׁהֲרֵי הָאוֹר שֶׁבְּרֹאשׁוֹ צָרִיךְ שֶׁמֶן וְאוֹתָם מַעֲשִׂים טוֹבִים. וְלָכֵן הֶחָכָם עֵינָיו בְּרֹאשׁוֹ, וְלֹא בְמָקוֹם אַחֵר", עַד כָּאן לְשׁוֹנוֹ.
זוהר הסולם, פרשת בלק, מאמר הינוקא.
מג) פתח ואמר החכם וגו': פו"א, החכם עיניו בראשו וגו'. שואל, אומר, אלא בראשו, וכי באיזה מקום הן עיניו של אדם, אולי הן בגופו או בזרועו, שהשמיענו החכם יותר מכל העולם. אלא המקרא כך הוא ודאי. שלמדנו,   לא ילך אדם ד' אמות בגילוי ראש. מהו הטעם. הוא משום שהשכינה שורה על ראשו. וכל חכם עיניו ודבריו הם בראשו, דהיינו באותה השורה ועומדת על ראשו, שהיא השכינה.
המשך תניא לה'
וְהִנֵּה בֵּאוּר מָשָׁל זֶה, שֶׁהִמְשִׁיל אוֹר הַשְּׁכִינָה לְנֵר שֶׁאֵינוֹ מֵאִיר וְנֶאֱחָז בַּפְּתִילָה בְּלִי שֶׁמֶן, וְכָךְ אֵין הַשְּׁכִינָה שׁוֹרָה עַל גּוּף הָאָדָם, שֶׁנִּמְשָׁל לִפְתִילָה, אֶלָּא עַל יְדֵי מַעֲשִׂים טוֹבִים דַּוְקָא, וְלֹא דַּי לוֹ בְּנִשְׁמָתוֹ שֶׁהִיא חֵלֶק אֱלוֹהַּ מִמַּעַל לִהְיוֹת הִיא כַּשֶּׁמֶן לַפְּתִילָה, מְבֹאָר וּמוּבָן הוּא לְכָל מַשְׂכִּיל. כִּי הִנֵּה נִשְׁמַת הָאָדָם, אֲפִלּוּ הוּא צַדִּיק גָּמוּר, עוֹבֵד ה' בְּיִרְאָה וְאַהֲבָה בְּתַעֲנוּגִים, אַף עַל פִּי כֵן אֵינָהּ בְּטֵלָה בִּמְצִיאוּת לְגַמְרֵי, לִבָּטֵל וְלִכָּלֵל בְּאוֹר ה' מַמָּשׁ לִהְיוֹת לַאֲחָדִים וּמְיֻחָדִים בְּיִחוּד גָּמוּר, רַק הוּא דָּבָר בִּפְנֵי עַצְמוֹ, יְרֵא ה' וְאוֹהֲבוֹ. מַה שֶּׁאֵין כֵּן הַמִּצְוֹת וּמַעֲשִׂים טוֹבִים, שֶׁהֵן רְצוֹנוֹ יִתְבָּרַךְ. וּרְצוֹנוֹ יִתְבָּרַךְ הוּא מְקוֹר הַחַיִּים לְכָל הָעוֹלָמוֹת וְהַבְּרוּאִים, שֶׁיּוֹרֵד עֲלֵיהֶם עַל יְדֵי צִמְצוּמִים רַבִּים וְהֶסְתֵּר פָּנִים שֶׁל רָצוֹן הָעֶלְיוֹן בָּרוּךְ הוּא וִירִידַת הַמַּדְרֵגוֹת, עַד שֶׁיּוּכְלוּ לְהִתְהַוּוֹת וּלְהִבָּרְאוֹת יֵשׁ מֵאַיִן וְדָבָר נִפְרָד בִּפְנֵי עַצְמוֹ, וְלֹא יִבָּטְלוּ בִּמְצִיאוּת כַּנִּזְכָּר לְעֵיל. מַה שֶּׁאֵין כֵּן הַמִּצְוֹת, שֶׁהֵן פְּנִימִית רְצוֹנוֹ יִתְבָּרַךְ וְאֵין שָׁם הֶסְתֵּר פָּנִים כְּלָל, אֵין הַחִיּוּת שֶׁבָּהֶם דָּבָר נִפְרָד בִּפְנֵי עַצְמוֹ כְּלָל, אֶלָּא הוּא מְיֻחָד וְנִכְלָל בִּרְצוֹנוֹ יִתְבָּרַךְ וְהָיוּ לַאֲחָדִים מַמָּשׁ בְּיִחוּד גָּמוּר. נִפְרָד בִּפְנֵי עַצְמוֹ, וְלֹא יִבָּטְלוּ בִּמְצִיאוּת כַּנִּזְכָּר לְעֵיל. מַה שֶּׁאֵין כֵּן הַמִּצְוֹת, שֶׁהֵן פְּנִימִית רְצוֹנוֹ יִתְבָּרַךְ וְאֵין שָׁם הֶסְתֵּר פָּנִים כְּלָל, אֵין הַחִיּוּת שֶׁבָּהֶם דָּבָר נִפְרָד בִּפְנֵי עַצְמוֹ כְּלָל, אֶלָּא הוּא מְיֻחָד וְנִכְלָל בִּרְצוֹנוֹ יִתְבָּרַךְ וְהָיוּ לַאֲחָדִים מַמָּשׁ בְּיִחוּד גָּמוּר..............

בעיקר הבנתי שאם אין בי, רצון, חסרון, שאלה, כלי. אקרא בזוהר ולא אראה מה כתוב בו.
כי הבנתי את שהיה מולי כל הזמן בזוהר, שלמה המלך צווח ואמר אל תשלים הוויה(ד' הבחינות שלמדנו)בראשך מחשבתך(ד' הבחינות להוציא רצון לפועל)הבחן במחשבתך אם אינה להקים את השכינה מעפר הפירוד. הכה את המצרי
ואל יחסר שמן על ראשך, לזכך טבע(בראתי יצר רע)הרצל"ק להקריבו קורבן כפתילה, לאור ידע התורה כבמשל הנר.
   בראתי יצר רע בראתי לו תורה תבלין(מסכת קידושין ל)   

ועתה נפתחו שאלות נוספות, מהו רצון העליון שהתהווה בי, ומה הקשר לשכינה, נקבה דעליון.
האם מכך נתהווה המנהג לכיסוי ראש שהפך להלכה. האם די בכיסוי ראש, כדי להוציא לפועל רצון דעליון, מרצוני שלי, ולא בתיקון הרצל"ק ביסורים.



5
בעוונותיי נוצר מצב המקשה עלי להגיע למקומות רחוקים, לשעורי פנימיות התורה, לתומי נכנסתי לכולל קרוב לביתי ומצאתי אחד המכיר כתבי  בעל הסולם, ואף מעיין בהם. למדנו שעה ביום כשבועיים כשהתחיל לראות בן השורות תוכן הכתוב עד שמאס לגמרי בלימוד בעל הסולם.
המשכתי לכולל שני ושלישי, באחד הסכימו ללמוד רק תניא, ובשני ליקוטי מוהר"ן בהם מביא תלמידו של רבי נחמן מאומן את משנת רבו. למרות שהלימוד לא נמשך זמן רב, זכיתי לראות שאמר בעל הסולם בהקדמה אות נח'- סא' שכל שעשה בשונה מהקובלים הקודמים הוא רק פרוש ומושגים המאפשרים סולם לזוהר. גם נגלה שדרך המקובלים, לגלות טפח ולהסתיר טפחיים, יש בה פתחים, שכן מה שזה מסתיר זה מגלה.

אני מקווה שמשמעות המילה מקום אותה פגשנו באות נז' בפתיחה. כבר מוכרת כמקום פנוי לתיקונים.
בהמשך הפתיחה(שאין כאן לאף אחד "אומץ" להמשיך אותה, או לפחות לנסות להתחיל הפתיחה שוב מהתחלה)מובאים בקצרה פרצופי עולם האצילות, בהם ז"א המכונה שמש. ומלכות המכונה לבנה, שאין לה אור מעצמה כמדרש האגדה.
(בראשית א' טז') "ויעש אלהים את שני המארת הגדולים" . "את המאור הגדול לממשלת היום ואת המאור הקטן לממשלת הלילה". אמרה ירח לפני הקב"ה: רבונו של עולם, אפשר לשני מלכים שישתמשו בכתר אחד...אמר לה, לכי ומעטי את עצמך(חולין ס, ע"ב)
ז"א דאצילות מדרגת הקב"ה, והמלכות דאצילות בת זוגו, נוקבה דז"א היא השכינה הקדושה, עליה נאמר לכי ומעטי את עצמך, יצאה מאצילות להיות כתר לעולם בריאה(ראש לשועלים)
רושם רשימה- מושג שעסקנו בו. 
חקיקה-שנותר בו רושם מאור ידע התורה. וכאן שמשיג שאין בו חיסרון, כלי, להשתוקק להקים השכינה מעפר הפירוד


אות א' ליקוטי מוהר"ן
אשרי תמימי דרך ההולכים בתורת ה' (תהלים קי"ט):
דע, כי על ידי התורה נתקבלים כל התפלות וכל הבקשות, שאנו מבקשים ומתפללים. והחן והחשיבות של ישראל נתעלה ונתרומם בפני כל מי שצריכין, הן ברוחני הן בגשמי. כי עכשו בעוונותינו הרבים חן וחשיבות האמיתי של ישראל נפל, כי עכשו עקר החשיבות והחן הוא אצלם. אבל על ידי התורה נתעלה החן והחשיבות של ישראל, כי התורה נקראת (משלי ה): "אילת אהבים ויעלת חן"; שמעלה חן על לומדיה (ערובין נ"ד:). ועל ידי זה נתקבלין כל התפלות והבקשות:
כי איש הישראליההולך בדרך קו אמצעייצריך תמיד להסתכל בהשכל, של כל דבר, ולקשר עצמו אל החכמה והשכל שיש בכל דבר, כדי שיאיר לו השכל, שיש בכל דבר, להתקרב להשם יתברך על ידי אותו הדבר. כי השכל הוא אור גדול ומאיר לו בכל דרכיו, כמו שכתוב (קהלת ח): "חכמת אדם תאיר פניו": וזה בחינת יעקב. כי יעקב זכה לבכורה שהוא ראשית, שהוא בחינת חכמה. (תקונים תקון י"ד, זהר משפטים קכ"א:), כמו שכתוב (תהלים קי"א): "ראשית חכמה". וזה בחינת (בראשית כ"ז): "ויעקבני זה פעמים". ותרגום אונקלוס: וחכמני, וזה בחינת שמש. כי השכל הוא מאיר לו בכל דרכיו כמו השמש. וזה בחינת (משלי ד): "וארח צדיקים כאור נגה הולך ואור עד נכון היום": וזה בחינת חית - לשון חיות (עיין זוהר פנחס רמ"ה: ובתיקונים תיקון ס"ה). כי החכמה והשכל הוא החיות של כל דבר, כמו שכתוב (קהלת ז): "החכמה תחיה" וכו'. אך מחמת שאור השכל גדול מאד, אי אפשר לזכות אליו כי אם על ידי בחינת נון שהוא בחינת מלכות, כמו שכתוב (תהלים ע"ב): "לפני שמש ינון שמו", ופרש רש"י: 'לשון מלכות'. וזה בחינת לבנה, כי הלבנה אין לה אור מעצמה כי אם מה שמקבלת מהשמש (זהר ויחי רל"ח. ורמ"ט:). וזהו בחינת מלכות, דלית לה מגרמהאין לה מעצמהכלום, אלא מה שמקבלת מן החית, שהיא בחינת חכמה, בחינת שמש כנ"ל, ונעשה (ישעיהו ל): "אור הלבנה כאור החמה": אבל מי שאינו מקשר עצמו אל השכל והחכמה והחיות, שיש בכל דבר, זה בחינת עשו שבזה את הבכורה, כמו שכתוב (בראשית כ"ה): "ויבז עשו את הבכורה"; דהינו השכל כנ"ל, בחינת (משלי י"ח): "לא יחפץ כסיל בתבונה כי אם בהתגלות לבו". וזה בחינת מלכות הרשעה, בחינת לבנה דסטרא אחרא, שעליה נאמר (ישעיהו כ"ד): "וחפרה הלבנה" וכו' (עין תיקון ח). וזה בחינת יצר טוב ויצר הרע. כי היצר טוב נקרא "מסכן וחכם" (קהלת ד), (עיין רש"י ועיין זוהר וישב קע"ט ובמ"ר קהלת ובנדרים ל"ב:), בחינת מלכות, שהיא בחינת עניה ודלה דלית לה מגרמה כלום כי אם מה שמקבלת מחכמה. ויצר הרע נקרא "מלך זקן וכסיל" (שם), בחינת מלכות דסטרא אחרא, שאינה חפצה בחכמה ושכל, בחינת "לא יחפץ כסיל בתבונה" וכו', כנ"ל. וצריך כל אחד לתן כח לבחינת מלכות דקדשה להתגבר על מלכות דסטרא אחרא. וכמו שאמרו רבותינו, זכרונם לברכה (ברכות ה.): 'לעולם ירגיז אדם יצר טוב על יצר הרע'. ועל ידי מה נותן כח למלכות דקדשה? על ידי התורה, שהוא עוסק בכח (כמו שאמרו רבותינו, זכרונם לברכה, שם: 'לעולם ירגיז וכו' - אי אזיל מוטב, ואם לאו - יעסק בתורה'). וכמו שאמרו רבותינו, זכרונם לברכה (קדושין ל:): 'אם פגע בך מנול זה, משכהו לבית המדרש'. כי על ידי התורה נותן כח למלכות דקדשה. ואזי מקבלת המלכות, שהיא בחינת נ, חיות מן החכמה, שהיא בחינת ח, ונתחבר ונתקשר הח' והנ', ונעשה אור הלבנה כאור החמה: וכשזה קם, זה נופל (רש"י בראשית כ"ה פסוק כ"ג), ואזי נופל ונתבטל מלכות הרשעה, כמו שכתוב (הושע י"ד): "כי ישרים דרכי ה', צדיקים ילכו בם, ופשעים יכשלו בם". הינו על ידי דרכי ה', הינו התורה, על ידי זה הצדיקים, שדבקים במלכות דקדשה, הם נתחזקים ומקבלים כח על ידי זה. "ופשעים יכשלו בם" בחינת מלכות הרשעה, בחינת היצר הרע, שנופל ונכנע על ידי התורה, כנ"ל.
ועל ידי זה נתקבלים כל התפלות והבקשות, כי עקר מה שאין נתקבלין הבקשות הוא מחמת שאין להדברים חן, ואין נכנסין בלב של זה שמבקשין ממנו, כאלו אין בלבו מקום שיכנסו הדברים בלבו, מחמת שאין להמבקש חן, שיכנסו הדברים בלבו של זה, שמבקשין ממנו. אבל על ידי התורה, שעל ידי זה נתחברין ונתקשרין הנ' והח כנ"ל, ונעשה חן, ועל כן נקראת התורה (משלי ה): "יעלת חן", ואזי זוכה שדבריו הם דברי חן, ואזי נתקבלין דבריו ובקשותיו, כמו מי שמדבר דברי חן, שנכנסין הדברים בלב המתבקש, דהינו זה שמבקשין ממנו. וזה בחינת ת. הינו על ידי שנתחברו ונתקשרו החי"ת והנו"ן ונעשה בחינת ח"ן - על ידי זה נעשה בחינת ת"ו, שהוא לשון חקיקה ורשימה, כמו שכתוב (יחזקאל "ט): "והתוית ת"ו", כי על ידי החן נחקק ונרשם מקום בלב המתבקש לקבל הבקשה, כי על ידי החן נתקבלו דבריו. נמצא, שבחינת הח"ן חקק מקום בלב זה שמבקשין ממנו, כדי שיכנסו דבריו בלבו, ויקבל בקשתו. והחקיקה ורשימה זה בחינת ת"ו כנ"ל וזהו (קהלת ט): "דברי חכמים בנחת נשמעים". נחת דיקא, הינו בחינת חן הנ"ל והת' הנ"ל, ועל ידי זה נעשה אותיות נחת, ואז נשמעים דבריו, ונתקבל בקשתו כנ"ל:


רק תפילה להקים השכינה מעפר מתקבלת. רק המתפלל שיהיה בו חיסרון מקום, בליבו לכאוב כאב הפירוד על חורבן שלמות ירושלים. כלומר שהבין שאין בליבו צער על הפירוד, כי למד בחן וראה בעצמו שהוא רצון לקבל הנאה לעצמו, ועושה עצמו תפל להשיג חיסרון זה ברחמים ולא בייסורים.
והחידוש הגדול עבורי, תפילה זו מתקבלת בליבו של המתפלללד

6
מאמר ארוך אומנם, למושגים- הקב"ה והשכינה- ארץ ישראל והשכינה. ועוד מושגים נרכשים כדרך לימוד זה, להרגש חוסר הידיעה, המאפשר מקום לתיקונים.
מאמרים רב"ש-מהו הנהנה מסעודת חתן, בעבודה 

תש"ן מאמר לה
חז"ל (ברכות, ע"ב) אמרו הנהנה מסעודת חתן, ואינו משמחו, עובר בחמשה קולות וכו'. ואם משמחו מה שכרו. אמר ר' יהושע בן לוי, זוכה לתורה, שנתנה בחמשה קולות. ויש להבין, מהו הפירוש, שאם נהנה, הוא צריך לשמחו. ואם לא נהנה מסעודת חתן, אינו צריך לשמחו. ועוד, מהו הענין שצריך לשמחו. האם החתן הוא בעצבות, כשהוא נעשה חתן, שצריכים להשתדל לשמחו. ועוד יש להבין, עם מה יש לשמח את החתן, שעל ידי זה שהאדם משמחו, האדם יזכה אח"כ לתורה. הגיון מחייב, שאם אומרים לאדם שיעשה איזה מצוה, מבטיחים לו שכר עולם הבא. וכאן אמרו, שיהיה לו שכר, שיזכה לתורה. האם זהו שכר, המחייב לשמחו את החתן. וכל זה, איך זה להבין בעבודה.
וכמו כן יש להבין, מדוע לא מחייבים לשמח את הכלה, רק החתן. וכאן בכלה אנו מוצאים חיוב אחר, היינו שבכלה אמרו (כתובות, ט"ז ע"ב) כיצד מרקדין לפני הכלה. בית שמאי אומרים, כלה כמות שהיא. ובית הלל אומרים, כלה נאה וחסודה. אמרו להם, בית שמאי לבית הלל, הרי שהיתה חיגרת או סומא, אומרים לה, כלה נאה וחסודה. והתורה אמרה, מדבר שקר תרחק. אמרו להם, בית הלל לבית שמאי, לדבריכם, מי שלקח מקח רע מן השוק, ישבחנו בעיניו או יגננו בעיניו. הוי אומר, ישבחנו בעיניו. מכאן אמרו חכמים, לעולם תהא דעתו של אדם מעורבת עם הבריות.
ויש להבין, מדוע בכלה מדברים רק מריקוד. ולא אמרו, שצריכים לשמח את הכלה, רק בעת הריקוד איזה שם לתת להכלה, אם כמות שהיא, או לתת שם יפה, אף על פי שאינו אמת.
הנה גם שבת נקראת בשם כלה, כמו שכתוב לכה דודי לקראת כלה. ולפני שבת יש ששת ימי המעשה, שבששת ימים האלו אנו צריכים לטרוח להכין הכל בשביל שבת. וגם אנו אוכלים סעודת שבת.
הנה שבת נקראת בשם מלכות. כלה נקרא מלכות. וגם ארץ-ישראל נקראת מלכות. וגם הבריאה באופן כללי נקראת בשם מלכות.
כלומר, שיש לנו לדבר באופן כללי בשני נושאים, היינו בורא ונבראים.
הנה הבורא נקרא חתן. והנבראים נקראים כלה.
חתן נקרא על שם נחות דרגה, כמשחז"ל נחות דרגה, נתיב איתתא (רד דרגה וקח אשה), שפירוש הוא, שאין הבורא יכול להקראות בשם חתן, אלא בזמן שיש לו כלה. כמו בגשמיות, שאנו אומרים, שאדם הזה הוא חתן. פירושו הוא, שיש לו כלה.
ומה מרמז לנו זה ברוחניות. היות שאין שייך לומר בורא בלי נבראים, לכן יוצא, מי הוא שאומר שיש בורא. זהו לאחר שנברא נבראים, והם משיגים אותו, שהוא ברא אותם, אז הנבראים אומרים, שיש בורא. אבל אם אין מי שישיג אותו, נמצא, שאין מי שידבר ממנו.
לכן כשברא הנבראים, וזה היה על ידי שצמצם עצמו אחר כמה צמצומים, היה אפשרות שיצא נבראים, שהם בחינת מקבלים, ושהם רחוקים ממנו יתברך מבחינת הפכיות הצורה, שרצונו יתברך הוא רק להשפיע, ורצון הנבראים הוא אך לקבל. ושינוי צורה ברוחניות עושה ריחוק ופירוד.
נמצא, שדוקא על ידי שהשפיל עצמו, בכדי שהנבראים ישיגו אותו, אז יש לדבר שהבורא נקרא חתן. שהשפיל עצמו, שישיגו אותו. והמשיגים הם נקראים בחינת כלה, שהיא יודעת שיש חתן. ואם הנבראים לא היו משיגים אותו, בטח שהוא לא היה נקרא חתן, והמשיגים לא היו נקראים בשם כלה.
וזהו כשאנו מדברים בכללות העולמות, אז מבחינים הכל לב' בחינות,
א' הוא האור המשפיע, הנקרא חתן, שמאיר לתוך העולמות על ידי צמצום ומסך, שזה נקרא בחינת חתן.
ב' הכלי המקבלת את האור והשפע, שנקרא מלכות של כללות העולמות.
אלא באופן פרטי יש הרבה בחינות בהאור, שענין ריבוי בא מסיבת הכלי המקבלת אותם. כלומר, בהאור בעצם אומרים אין שינוי באור, אלא כל השינויים הוא בהכלי. מטעם כנ"ל, היות שאין האור מאיר, אלא על ידי צמצומים, ובשיעור שיש השתוות בין האור להכלי. לכן תלוי זה בעבודת המקבל, כמה שיכול לתקן עצמו, שיהיה לו השתוות עם האור. לכן מטעם המקבל, הנקרא כלי, יש להבחין הרבה בחינות בהאור. לכן, הגם שיש לנו הרבה פרטים, מכל מקום באופן כללי הוא אור אחד וכלי אחד, כמו שלומדים בגמר התיקון יהיה ה' אחד ושמו אחד.
הנה שבת נקראת בשם כלה. ויש לפניה ששת ימי המעשה, שאז היא זמן של טרחא, כמו שכתוב ששת ימים עשה ה' את השמים ואת הארץ, וביום השביעי שבת וכו'.  ששבת נקראת בחינת גמר מלאכה, וכלה נקראת גם כן בחינת גמר מלאכה, כמו שכתוב כלת משה, שהמלאכה נגמרה.
ויש להבין ענין המלאכה מהו. ומהו גמר המלאכה הנקרא שבת בעבודה.
הכתוב אומר אשר ברא אלקים לעשות. וכפי שמפורש בהסולם חלק א', הפירוש הוא ששת ימי המעשה היא תיקון השש מידות, הנקראים חג"ת נה"י. והיא מטעם, שהבורא ברא את העולם עם בחינת רצון לקבל לעצמו, שזה נקרא ברא, היינו יש מאין. והיות שהיא בחינת שינוי צורה, הגורם ריחוק ופירוד, הכלי הזה, שהבורא ברא אותה, ניתן לתחתונים לעשות. היינו לתקן אותה. כלומר לתת על המעשה של קבלה את הכוונה בע"מ להשפיע, שזה נקרא דביקות, השתוות הצורה, שבזה נתקן הבריאה, הנקרא מקבל לעצמו ופירוד, בתיקון של דביקות, שהקבלה מקבלת צורת השפעה. ובעת שהתחתונים נותנים את הכלי הזה, אז האור יכול להגיע להתחתונים. כלומר, שאז בא מחשבת הבריאה, שהוא רצונו להטיב לנבראיו, לכלל מעשה. וזה נקרא גמר מלאכה של הכלי, המוכשרת לקבל את השפע השייכת להכלי.
נמצא, ששת ימי המעשה הוא בחינת עבודה לעשות את הכוונה דלהשפיע. ושבת נקרא, שכבר הוכן את הכלי, שיהיה בע"מ להשפיע. לכן כשבא שבת, פירוש, כשהאור בא לכלי המוכנת להאור, אז נקרא שבת, היינו שכבר שבת ממלאכתו, היינו ממלאכת עשיית הכלי, כי כבר תיקן את הכלי. וכשהאור מאיר בהכלים, אין להכלי מה לעשות. רק להנות מהאור, שזהו מטרת הבריאה להטיב לנבראיו. וזהו הפירוש מה שארז"ל בא שבת, באה מנוחה. כי בזמן שהאורידע התורהמאיר בהכלים, אין כבר מקום לעבודה, אלא נקרא שנהנה מסעודת שבת. וזהו מה שרז"ל מי שלא טרח בערב שבת לעשות כלים, מה יאכל בשבת. היינו, ששבת נקרא סעודה, היינו שהוא זמן של קבלת טוב ועונג. ואם אין לו כלים מוכנים מערב שבת, וכשבא האור, אין לו כלים במה לקבל את הסעודה. לכן נקרא שבת כלה, מלשון גמר, סיום, השלים. כמו שכתוב, ויכל אלקים ביום השביעי מלאכתו אשר עשה. שפירושו, שהסעודה כבר מוכנת, בגלל שכבר נגמרו הכלים לקבלת הסעודה. כידוע, שהאור, לא שייך לומר שחסר, כמו שכתוב מלוא כל הארץ כבודו. אלא כשיש כליםהרגש חוסר יחוד השכינה וקב"המוכנים, רואים את האור. היינו האור בא לכלל גילוי לתוך הכלים.
הנה ארץ-ישראל גם כן נקראת כלה, על שם שיש לה חתן. כמו שכתוב ארץ, אשר עיני ה' אלקיך בה, מראשית השנה עד אחרית השנה. ולכאורה קשה להבין, מהו דוקא ארץ ישראל הוא כך. הלא כתוב עיני ה' משוטטות בכל, ולאו דוקא בארץ ישראל. ויש לפרש, שהתורה נותנת לנו סימן, לאלו עובדי ה', הרוצים לדעת, אם הם כבר זכו לבחינת ארץ-ישראל. הסימן הוא, כשהאדם מרגיש, שעיני ה', היינו השגחתו יתברך, משגיח בבחינת טוב ומטיב, זהו נקרא, שהאדם נמצא בארץ-ישראל. שאז ארץ ישראל נקרא כלה, היות שיודעת שיש לה חתן. וכנ"ל, כי אצל מי נמצא החתן. היינו, מי יודע שיש חתן. זה שמשיג את החתן. ודרגה זו נקראת כלה. כלומר, שכבר זכה להשגת אלקות. שהאור הוא בחינת אלקות, והמקבל את האור, הוא המשיג. לכן ארץ ישראל נקראת בחינת כלה, היינו שמגולה בה החתן, שה' הוא המשגיח.
הנה בכדי להשיג את ארץ ישראל, הנקראת ארץ, שהיא בחינת כלה, גם כן נהוג כמו שנהוג בגשמיות, שהולכים לחפש כלה, שלא תהיה בה שום חסרון, כמו שכתוב אצל המרגלים, שדברו לשון הרע על ארץ ישראל. היינו, שאמרו, שהכלה, היינו הארץ, אינה כדאי לקחת אותה. מהרבה סיבות. יש שאמרו, שהיא בעלת גאוה, שהיא דורשת מאדם הרבה דרישות. היינו, שהאדם יבטל את דעתו ורצונו נגדה. ורק מי שיכול ללכת בעינים עצומות, ולשמוע את כל פקודותיה, אותו היא יכולה לדבר עמו. ואם הוא ירצה להבין, מה שהיא אומרת לו בתוך הדעת, תיכף היא בורחת מפניו. אם כן, הם אומרים, איך אדם מבטל את כל ישותו בשבילה. זאת אומרת, היא כל כך חזקה בדעתה, שאם הוא ימרה את מה שהיא אומרת לו פעם אחת, תיכף היא בורחת ממנו. כלומר, שענין ארץ-ישראל היא בחינת מלכות שמים. וצריכים לקבל את המלכות בבחינת למעלה מהדעת, ושלא לחכות עד שהגוף יסכים לקבלת עול מלכות שמים. והקבלת מלכות שמים צריך להיות, שהאדם יגיע לאהבת ה' בכל לבבך, ובכל נפשך, ובכל מאודך. והכל על הבסיס שלמעלה מהדעת, כלומר כניעה ללא תנאי. היינו, הגם שהגוף לא מבין.
והאדם צריך ללכת ולקבל את הארץ בעינים עצומות, היינו למעלה מהדעת. ואם האדם באמצע עבודה, כשזכה לאיזו עליה ברוחניות, ומרגיש טעם בעבודה, ואומר עכשיו אינני צריך להאמין באמונת ה', היות שכבר אני מרגיש טעם בעבודה, והטעם שיש לי בעבודה, את זה אני לוקח לבסיס. נמצא, בזמן הזה הוא כנ"ל בהמשל, שברגע שהוא רוצה להבין את הענין האמונה למעלה מהדעת, למה לי, אלא אומר שעכשיו כבר יש לו יסוד להאמין בה', תיכף היא בורחת ממנו. היינו, שכל העליה, מה שהוא היה מרגיש, תיכף הוא יורד ממצבו. וזה נקרא, שהמלכות הנקראת ארץ - ישראל, בורחת ממנו. והוא נשאר בבחינת חוץ לארץ. וזהו כמו שארז"ל ארץ העמים, אויר שלהם טמא. פירוש, שהאדם בזמן הירידה, נמצא, שהוא יורד מארץ-ישראל ונכנס לארץ העמים, שאויר שלהם טמא. פירוש, שכל המחשבות של אומות העולם נכנסים לתוך מוחו ולבו, ובחינת הרצונות של ישראל, הנקרא רצון ישר-אל, מסתלק ממנו. ובמקומו בא הרצון של אומות העולם, שהם הלעומת דקדושה. נמצא, במצב הירידה האדם אומר מה הרוחתי, בזה שנתתי הרבה יגיעות, בכדי להרויח קדושה. ואני רואה עכשיו, שלא די שלא הרוחתי כלום, אלא אני עתה יותר גרוע מטרם שנכנסתי להשיג את העבודה דלשם שמים. היינו שאומר לא די שאין לי הכוונת דלהשפיע, אלא אפילו בבחינת המעשה, נעשה עתה המצב יותר קשה לקיים. כלומר, בבחינת המעשה בלי כוונה. משא"כ מטרם שרציתי לכנוס לארץ-ישראל, בקל הייתי יכול לקיים תורה ומצות.
וזה הוא כמו שכתוב בזה"ק (שלח, דף כ"ב, ובהסולם אות ס"ג) וז"ל, ז"ש וישובו מתור הארץ. וישובו, היינו שחזרו לצד הרע, וחזרו מדרך האמת. שאמרו, מה יצא לנו, עד היום לא ראינו טוב בעולם, עמלנו בתורה והבית ריקם וכו'. ולעולם ההוא מי יזכה, ומי יבוא לתוכו. מוטב לנו שלא היינו יגעים כל כך וכו'. הרי עמלנו ולמדנו, כדי לדעת חלק עולם ההוא, כמו שיעצת לנו. וגם זבת חלב ודבש הוא. טוב הוא העולם העליון ההוא, כמו שידענו בתורה. אבל מי יכול לזכות בו. אלו בני האמונה, מה אמרו, אם חפץ בנו ה', ונתנה לנו. כיון שאדם משתדל ברצון הלב להקב"ה, יזכה בה, כי אינו רוצה ממנו, אלא הלב וכו', עכ"ל.
הרי אנו רואים, ארץ ישראל היא בחינת מלכות, היינו בחינת כלה. ששולחים אנשים לראות, אם הכלה טובה היא, ואם היא גאותנית. וגם שבת נקראת כלה מבחינת גמר מלאכה. לכן לפני שבת, יש ששת ימי המעשה, שהעבודה והטרחא הוא, להסתגל להתנאים שהכלה מציגה, אם רוצים לקבל אותה. והטרחא שיש בששת ימי המעשה, היא כמו שהיה במרגלים, לפעמים חושבים שהכלה היא טובה, ומי שלוקח אותה, הוא איש המאושר בעולם, וכדאי לעשות הכל, היינו לקבל כל התנאים שלה, מה שהיא דורשת.
ומה היא אומרת, שרק לאחר שהאדם יגיד, שהוא מבטל את צרכיו, מה שגופו של אדם דורש, היינו הרצונות שלו, מה שהיא לתועלת עצמו, הוא מוותר עליהם, ואינו דואג אלא לתועלת הכלה, הנקראת מלכות. כלה, שהיא בחינת מלכות שמים, שרק אז, מתי שהוא יבטל את עצמו, על דרך שארז"ל אין התורה מתקיימת, אלא במי שממית עצמו עליה. שפירושו, שכל המחשבות והרצונות, שנוגע לצורך עצמו, הוא ממית. ואינו דואג אלא לתועלת ה'. כמו כן בששת ימי המעשה יש להאדם עליות וירידות. כלומר, שלפעמים האדם אומר, שהצדק עם המרגלים. מה שאמרו, שצריכים לברוח מהמערכה, שאין זה בשבילם. ולפעמים הם מתגברים ואומרים, שהצדק הוא עם יהושע וכלב, שהם היו אומרים אם חפץ בנו ה' ונתנה. ולאחר שגומרים את העבודה, היינו שכבר האדם מסכים לכל דרישות של הכלה, אז האדם זוכה, ששבת נקרא שבת מלכתא. היינו, שכל הטוב ועונג מה שהיא מקבלת מהחתן, היא נותנת לאדם, המבטל את עצמו נגדה. וזהו הדרישות שהיא מציגה. שדוקא לאחר שהוא יקבל על עצמו את התנאים שלה, אז היא מראה את מה שהאדם מרויח בחיים שלו, אם הוא יכול לקבל אותה בתור כלה. ואז הכלה מקבלת שם, שהיא בת מלך, וכלום חסר בבית המלך.
ובהאמור נוכל לפרש מה ששאלנו, מהו שצריכים לשמח את החתן. התשובה היא, היות מבחינת ענף ושורש החתן נקרא הבורא, והכלה נקראת הנבראים, מה שהם צריכים לקבל מהבורא. והיות שהבורא ברא את העולם על המטרה להטיב לנבראיו, לכן בזמן שהנבראים מקבלים את הטוב ועונג, זהו נקרא שמחת חתן, כשרז"ל "לא היה שמחה לפניו, כיום שנברא בו שמים וארץ". נמצא, שכל אדם נהנה מסעודת חתן. היינו, שכל הנאות שישנם בעולם, באים מהבורא, שזה נקרא סעודת חתן. ואינו משמחו יהיה הפירוש, שהוא מדבר לשון הרע על הכלה. כלומר, שהאדם אומר, שהכלה אינה יפה, והיא מלאה חסרונות. שענין כלה נקרא בחינת הנבראים, שהם צריכים לקבל את הטוב ועונג מהבורא. והם אומרים, שהכלה, הנקראת בחינת מלכות, שהיא כלל כל הנשמות, אין היא נותנת להנבראים טוב ועונג. נמצא, כאילו שאין הבורא נותן לה שום דבר. נמצא, שאם האדם אומר, שאין למלכות מה לתת להנבראים, נמצא, שמדבר לשון הרע על הכלה, שהיא עניה ודלה. וגם מדבר לשון הרע על הבורא, מטעם שהבורא לא נותן לה שום דבר, שיהיה לה מה לתת להנבראים.
לכן כל אדם הנהנה מסעודת חתן ואינו משמחו, עובר בחמשה קולות. שענין חמישה, כידוע, שברוחניות כל דבר שלםהויהנקרא חמישה ספירות, חמישה עולמות. לכן נקרא עובר, היינו עובר עליהם, ואינו מקבלם. ואם משמחו, שואל הגמרא, מאי שכרו. אמר ריב"ל זוכה לתורה, שנתנה בחמישה קולות. ויש להבין, מדוע לא מבטיחים לו, שזוכה לבחינת עולם הבא, כמו שמבטיחים בכל המקומות. והתשובה היא, היות שהוא משמח את החתן, היינו שהוא מאמין במלכות שמים, שהיא בחינת הכלה. שהוא אומר, שהיא כלה יפה וטובה. שהוא מאמין בבחינת אמונה, שיש לה חתן. וכבר רואים, שהוא נמצא אצל הכלה. וזה נקרא סעודת שבת. פירוש כנ"ל, שאז, בשבת, המלכות, שהיא הכלל של הנשמות, כבר יש בה, מה שהבורא, הנקרא חתן, רצה לתת בשביל הנשמות. וזה ענין, ששבת היא בחינת מעין עולם הבא, שאז הזמן שנהנין מסעודת החתן.
ובהאמור נבין מה ששאלנו, מדוע אומר, שהשכר של מי שמשמח את החתן, הוא זוכה לתורה. ולא אומר, שזוכה לעולם הבא, כמו שכתוב בהרבה מקומות. התשובה היא, במה האדם יכול לשמח את החתן בעבודה, כשהחתן נקרא הבורא, זה שהאדם אומר שהכלה היא יפה בלי שום חסרון. מזה החתן נהנה כנ"ל, שכלה נקראת מלכות מבחינת אמונה למעלה מהדעת. ואומר, שמלכות, שהיא מנהגת את העולם בשליטתה, ומנהגת בבחינת טוב ומטיב. וזהו כמו שכתוב (שיר השירים ד, ז) כלך יפה רעיתי ומום אין בך. אז האדם זוכה לבחינת תורה, שהיא נקראת סעודת המלך, שהיא בחינת תורה, מבחינת שמותיו של הקב"ה, שתורה זו אינה מתגלת מטרם שהאדם זוכה לבחינת אמונה, הנקראת בחינת מלכות שמים.
אולם מטרם שזוכים לבחינת אמונה, הנקראת מלכותהרגש חוסר אחדות השכינהבחינת כלה, יש שם עליות וירידות, שזה נקרא בחינת ריקוד, ששם כל העבודה, איך לזכות שהאדם יקבל על עצמו עול מלכות שמים, שלא יעשה שום דבר למה שנוגע לתועלת עצמו, אלא כל מעשיו יהיו לשם שמים. שעל זה ארז"ל כיצד מרקדין לפני הכלה, היינו בכדי לזכות לבחינת כלה. ובזה יש מחלוקת בית שמאי ובית הלל. בית שמאי אומרים כלה כמות שהיא. היינו, איך שהאדם מרגיש, אם טוב לו או אם חס ושלום רע לו, על הכל הוא צריך להאמין למעלה מהדעת, היינו שכל ההרגשותיו הוא לטובתו. וזה קשה מאוד. אבל בית הלל אומרים, שהאדם צריך לומר, שמה שהוא מרגיש במצב שהוא נמצא, שלא טוב לו, הוא צריך להאמין, שזה כן טוב, רק הוא לא רואה את הטוב, משום שעדיין לא ראוי לראות. לכן מה שהוא מרגיש אינו אמת, מטעם עינים להם ולא יראו, וכו'.
וכולם אומרים, שהאדם צריך ללכת למעלה מהדעת ולשמח את החתן.
לכן יש ב' מיני עבודות, א' של ששת ימי המעשה, שאז הזמן של העבודה. ב' בחינת שבת, שאז הזמן של הסעודה. [בשבת, בהשגת השכינה, אין יותר צורך, לבער את אש הבערות ?]


7
תיקוני הזוהר תיקון כג' אות ז' אמר רבי אלעזר וכו׳. והרי כתוב אני י-י לא שניתי. אמר לו, בני, אוי לבני העולם שהם אטומי לב, שחושבים שיודעים ולא יודעים. ודאי, אני היא השכינה, זה הוא שכתוב ויסרתי אתכם אף אני. היא לא משתנה ואינה תמורה ממנו באחר. והוא לא משתנה ולא מסתתר ממנה. אבל אל הרשעים משתנה הקב״ה ומסתתר מהם, זה הוא שכתוב אסתירה פני מהם אראה מה אחריתם, ולמה, בגלל כי דור תהפוכות המה בנים לא אמון בם.

אמר רבי אלעזר וכו׳. והרי כתוב אני י-י לא שניתי. אמר לו, בני, אוי לבני עולם שהם אטומי לב,ללא קו ימין, ולכן גם ללא קו אמצעישחושבים שיודעים ולא יודעים. ודאי, אני היא השכינה, זה הוא שכתוב ויסרתי אתכם אף אני. היאהשכינהלא משתנה ואין היא תמורהלבוש/הסתרממנו באחר. והואהקב"הלא משתנה ולא מסתתר ממנהומהאחוזים בשכינה. אבל לגבי הרשעיםהאחוזים ברצל"ק לעצמו המפרידמשתנה הקב״ה ומסתתר מהם, זה הוא שכתוב אסתירה פני מהם אראה מה אחריתם, ומדוע, מפני כי דור תהפוכותשנתהפכה עליהם הבנתם בתורההמה בנים לא אמון בםאין אמונה/בהבנתם בתורה

הקב"ה לא מסתתר/אין בו שינוי, הכל תלוי במידת אחיזת הרצל"ק באדם.
יש כאן מבנה מחשבה שונה מזה שאנו מורגלים בו, שרכשנו/קנינו טיפין טיפין בזעת אפינו/ביגיעה שלנו בהקדמה
   
אות כא'"שלא היה צריך כלל לברוא משהו יותר מהרצון לקבל הזה" כלומר הרצון לקבל פועל בנברא להשגת גדלות הרצון לקבל עד השגת רצון לקבל על מנת להשפיע, ולא להסתפק ברצון קטן כמו הרצון לקבל לעצמו.


9
תלמוד עשר הספירות כרך א' פרק א'
הסתכלות פנימית
פרק א'- אין דבר בכל המציאות שלא יהיה כלול בא"ס
המושגים ההפוכים אצלנו כלולים בו ית'
בסוד אחד יחיד ומיוחד
א) דע שאין לך שום מהות של ישות בעולם, הן מן המוחשות אל החושים שלנו, והן מן המושכלות בעין השכל שלנו, שאינו כלול בבורא ית', דהא כולם נמשכין לנו הימנו ית', וכלום יש לך נותן מה שלא יהיה בו, וענין זה כבר מבואר היטב בספרים, אמנם צריך להבין, שאותם המושגים, שהם נפרדים אצלנו, או הפוכים, עד"מ מושג החכמה נבחן בהפרש מן מושג המתיקות, שהחכמה והמתיקות ב' מושגים נבדלים הן זו מזו, וכן מושג הפועל, הוא ודאי בהפרש מן מושג הפעולה, שהפועל ופעולתו בהכרח ב' מושגים נבדלים זה מזה, ומכ"ש המושגים ההפוכים, וכמו המתיקות והמרירות וכדומה, הן נבחנות ודאי כל אחת לעצמה, אמנם אצלו ית', יהיו החכמה והתענוג, ומתיקות, וחריפות, ופעולה, ופועל, וכדומה מן הצורות המשונות וההפוכות, כל זה כלול כאחד באורו הפשוט, בלי שום הכר והבדל ביניהם כלל, אלא במושג אחד יחיד ומיוחד:
אחד, מורה שהוא בהשואה אחת.
יחיד, מורה על הנמשך הימנו, שגם כל אלו הריבויים המה אצלו ית' בצורת יחיד כמו עצמותו ית'. ומיוחד, מורה הגם שהוא פועל ריבוי הפעולות, אמנם כח אחד פועל כל אלה, וכולן חוזרות ושבות ומתיחדות בצורת יחיד, שהצורה היחידה הזו, בולעת כל הצורות המתראות בפעולותיו, והוא ענין דק מאד, ולאו כל מוחא סביל דא.
וכן פי' לנו הרמב"ן ז"ל, על ענין אחדותו ית' בסוד אחד, יחיד ומיוחד, וזה לשונו, בפירושו על ספר יצירה פ"א מ"ז, יש הפרש מן אחד, ויחיד, ומיוחד: שם המתפרש, כשהוא מתיחד לפעול בכח אחד, נקרא מיוחד. וכשהוא מתחלק לפעול פעולתו, כל חלק שממנו, נקרא יחיד. וכשהוא בהשואה אחת נקרא אחד, ע"כ לשונו הזך. פירוש, מתיחד לפעול בכח אחד, רצונו לומר שפועל להיטיב כראוי ליחודו. ואין שינוי בפעולותיו. וכשהוא מתחלק לפעול פעולתו, דהיינו שפעולותיו משונות זו מזו, ונראה ח"ו כפועל טוב ופועל רע, אז נקרא יחיד מפני שלכל פעולותיו המשונות יש להן תוצאה יחידה, להיטיב. ונמצא שהוא יחיד בכל פעולה ופעולה ואינו משתנה ע"י פעולותיו המשונות. וכשהוא בהשואה אחת נקרא אחד  כלומר אחד מורה על עצמותו יתברך שאצלו כל מיני ההפכים הם בהשואה אחת. כמ"ש לעיל. וכמ"ש הרמב"ם ז"ל שאצלו היודע והידוע והמדע אחד הם. כי מאד גבהו מחשבותיו ממחשבותינו ודרכיו מדרכינו.

   

10
נתחיל מאות ו'
תיקוני הזוהר תיקון כג' אות ו' ועוד קב״ה וכו׳. ועוד, הקדוש ברוך הוא מקומו העולם, ומלאכים לא יודעים, ושואלים איה מקום כבודו להעריצו, ומצאנו אותו בגימטריא מקום נוטריקו״ן כמו זה. י׳ עשר פעמים, מאה. ה׳ חמש פעמים, עשרים וחמש. ו' שש פעמים, שלושים ושש. ה׳ חמש פעמים עשרים וחמש. בגימטריה מקום. ועליו אמרו המלאכים ברוך כבוד י״י ממקומו. יש בגימטריאות אחרות שאין להן חשבון. מפני שהם פרפראות לחכמה שאין לה סוף. תמורות אלו אלפביתות כגון כוז״ו במוכס״ז כוז״ו, שהם תמורות יהו״ה אלהינ״ו יהו״ה. ויש תמורות אחרות מכמה מינים.

תיקוני הזוהר תיקון כג' אות ז' אמר רבי אלעזר וכו׳. והרי כתוב אני י-י לא שניתי. אמר לו, בני, אוי לבני העולם שהם אטומי לב, שחושבים שיודעים ולא יודעים. ודאי, אני היא השכינה, זה הוא שכתוב ויסרתי אתכם אף אני. היא לא משתנה ואינה תמורה ממנו באחר. והוא לא משתנה ולא מסתתר ממנה. אבל אל הרשעים משתנה הקב״ה ומסתתר מהם, זה הוא שכתוב אסתירה פני מהם אראה מה אחריתם, ולמה, בגלל כי דור תהפוכות המה בנים לא אמון בם.

אין דבקות/השגה בקב"ה, מצד שווי צורה לשפחה, אלה רק מצד שווי צורה לשכינה, היא כלל נשמות ישראל שהם באחדות.

11
הרב ברוך שלום הלוי אשלג.  מאמרים, בחי' היסוד.

הנה הרצון לקבל מתבטא במוחא וליבא, ועי"ז שהאדם מתקן את זה שיהי' בעמ"נ להשפיע, אזי הוא יכול לקבל את השפע העליון.
ונבאר עכשיו את בחי' הרל"ק בלבא. הנה הלב נק' בחי' רצון וחשק להנאות. לכן אם האדם יכול לתקן את מעשיו, באופן שיכול לוותר על כל מיני הנאות שבעולם, במקרה שהוא רואה שלא יהי' מזה שום תועלת לכבוד שמים, אזי הוא זוכה לקבל תענוגים אמיתיים, משום שלא יהי' עכשיו לתועלת עצמו.
וע"ד הרמז מרומז בפסוק ויפן כה וכה בחן רצון הימין שבו, והשמאל שבו וירא כי אין איש אין בהם להביא למטרת הבריאה, מדרגת איש בקו אמצעי. ויך את המצרי. ופרש רש"י שראה שאין שום דבר טוב יצא מהבנתו בתורה מחלציו. היינו שראה שמהמצרי הזה, היינו ממעשה הזה, לא תהי' שום תועלת.
ויך את המצרי, עם זה שלא נתן למלא את רצונו ודחה אור חוזר, דחה רצונו הנאת עצמו את מבוקשו. וזה נקרא שהמית את מעשה ומחשבה לאחיזת הרצל"ק לעצמו של המצרי הזה, הנכלל בבחינתו בלבו. וכמ"כ הנאת השכל היא רק בזה שעושה מה שהוא מבין מה שהוא עושה. ובשיעור אור חוזר הנדחה מקבלה לעצמו שעושה דברים שהם נגד שכלו, שהשכל מחייב אותו אחרת, היינו היסורים הרגש חיסרון שבו נמדדים לפי שיעור ההתנגדות לשכלו.
ובזמן שהאדם הולך למעלה מהשכל, אז כשיתנו לו את השכל המחייב את כל עבודתו, לא יקבל השכל להבנת פנימיות התורה, מצד הרצל"ק המונע הוא יכול לומר שמקבל את הכל רק עבור להשפיע, כי מצידו הוא יכול לוותר על השכל. אז הוא יכול לזכות לבחי' אור האמונה, שיכול לוותר, שאין כוונתו לעצמו, והוכחה לזה שרואים שעושה הכל אפי' שהם כנגד השכל. ממילא הוא מוכשר לקבל את אור האמונה, ויכול להיות בטוח שכוונתו להשפיע.
משא"כ כשאינו יכול לעבוד בבחי' אמונה, אלא רק מה שהשכל מחייב, היינו לפי הרצל"ק, ממילא שנשאר בתוך הצמצום. לכן צריכים ב' עבודות, על מטרת רצונו לקבל, ועל מטרת רצונו להשפיע. היינו מוחא וליבא.

אור חוזר למדנו בעולם א"ק(אדם קדמון)בו הכלים עקודים בכלי אחד, ואין אפשרות אחרת, רק לפעול ברצון דעליון, לכן נקרא קו אחד.
התחלנו ללמוד עולם הנקודים היוצא מחיצוניות פרצוף ס"ג דא"ק, ובו שתי קווים, אפשרות "בחירה" בן רצל"ק לרצון להשפיע, שגרמה לשבירת הכלים ונפילתם לבי"ע(בריאה יצירה עשיה)ובכך החלה אחיזת הרצל"ק המאפשרת בריאת אדם.
ובהמשך יציאת עולם התיקון הנקרא ברודים הוא עולם האצילות, בו שלוש קוים המאפשרים לבחור בדרך יעקוב אבינו בדרך קו אמצעי


בראשית ל'
לז: וַיִּקַּח לוֹ יַעֲקֹב מַקַּל לִבְנֶה לַח וְלוּז וְעַרְמוֹן וַיְפַצֵּל בָּהֵן פְּצָלוֹת לְבָנוֹת מַחְשֹׂף הַלָּבָן אֲשֶׁר עַל הַמַּקְלוֹת.
לח: וַיַּצֵּג אֶת הַמַּקְלוֹת אֲשֶׁר פִּצֵּל בָּרֳהָטִים בְּשִׁקֲתוֹת הַמָּיִם אֲשֶׁר תָּבֹאןָ הַצֹּאן לִשְׁתּוֹת לְנֹכַח הַצֹּאן וַיֵּחַמְנָה בְּבֹאָן לִשְׁתּוֹת.
צאן הם, צאן מרעיתך, עם ישראל.   
תָּבֹאןָ הַצֹּאן לִשְׁתּוֹת  מים, ואין מים אלה תורה - ידע פנימיות התורה.
לט: וַיֶּחֱמוּ הַצֹּאן אֶל הַמַּקְלוֹת וַתֵּלַדְןָ הַצֹּאן עֲקֻדִּים נְקֻדִּים וּטְלֻאִים.
מג: וַיִּפְרֹץ הָאִישׁ, מְאֹד מְאֹד; וַיְהִי-לוֹ, צֹאן רַבּוֹת, וּשְׁפָחוֹת וַעֲבָדִים, וּגְמַלִּים וַחֲמֹרִים. מהו איש ?
בראשית פרק לא' פסוק יב'
יב: וַיֹּאמֶר, שָׂא-נָא עֵינֶיךָ וּרְאֵה כָּל-הָעַתֻּדִים הָעֹלִים עַל-הַצֹּאן, עֲקֻדִּים נְקֻדִּים, וּבְרֻדִּים:  כִּי רָאִיתִי, אֵת כָּל-אֲשֶׁר לָבָן עֹשֶׂה לָּךְ.



12
מה הוא באות קב' לעיל "ויפן כה וכה וירא כי אין  איש, עוזר  לי. להוציאני מצער הזה מקבורה"

הרב ברוך שלום הלוי אשלג.  מאמרים, בחי' היסוד.
הנה הרצון לקבל מתבטא במוחא וליבא, ועי"ז שהאדם מתקן את זה שיהי' בעמ"נ להשפיע, אזי הוא יכול לקבל את השפע העליון.
ונבאר עכשיו את בחי' הרל"ק בלבא. הנה הלב נק' בחי' רצון וחשק להנאות. לכן אם האדם יכול לתקן את מעשיו, באופן שיכול לוותר על כל מיני הנאות שבעולם, במקרה שהוא רואה שלא יהי' מזה שום תועלת לכבוד שמים, אזי הוא זוכה לקבל תענוגים אמיתיים, משום שלא יהי' עכשיו לתועלת עצמו.
וע"ד הרמז מרומז בפסוק ויפן כה וכה וירא כי אין איש ויך את המצרי. ופרש רש"י שראה שאין שום דבר טוב יצא מחלציו. היינו שראה שמהמצרי הזה, היינו ממעשה הזה, לא תהי' שום תועלת.
ויך את המצרי, עם זה שלא נתן למלא את רצונו ודחה את מבוקשו. וזה נק' שהמית את מעשה ומחשבה של המצרי הזה, הנכלל בבחינתו בלבו. וכמ"כ הנאת השכל היא רק בזה שעושה מה שהוא מבין מה שהוא עושה. ובשיעור שעושה דברים שהם נגד שכלו, שהשכל מחייב אותו אחרת, היינו היסורים שלו נמדדים לפי שיעור ההתנגדות לשכלו.
ובזמן שהאדם הולך למעלה מהשכל, אז כשיתנו לו את השכל המחייב את כל עבודתו, הוא יכול לומר שמקבל את הכל רק עבור להשפיע, כי מצידו הוא יכול לוותר על השכל. אז הוא יכול לזכות לבחי' אור האמונה, שיכול לוותר, שאין כוונתו לעצמו, והוכחה לזה שרואים שעושה הכל אפי' שהם כנגד השכל. ממילא הוא מוכשר לקבל את אור האמונה, ויכול להיות בטוח שכוונתו להשפיע.
משא"כ כשאינו יכול לעבוד בבחי' אמונה, אלא רק מה שהשכל מחייב, היינו לפי הרצל"ק, ממילא שנשאר בתוך הצמצום. לכן צריכים ב' עבודות, היינו מוחא וליבא. מוח ולב - רצון לקבל, ורצון להשפיע-שמאל וימין.


כתב הרב"ש לעיל
ע"ד הרמז מרומז בפסוק ויפן כה וכה וירא כי אין איש ויך את המצרי. ופרש רש"י שראה שאין שום דבר טוב יצא מחלציו. היינו שראה שמהמצרי הזה, היינו ממעשה הזה, לא תהי' שום תועלת.

רב"ש הבקיא בשפת הענפים, מגלה לנו שרש"י הנחשב כפרשן על פי הפשט, מפרש בשפת הענפים על פי הסוד, שכתב "שאין שום דבר טוב יצא מחלציו" בנים ובנות, פרי החלציים הם בשפת הענפים, הבנות בפנימיות התורה, היא הארץ המובטחת. ועתה שהמושג מוכר לנו יותר, נקרא שוב את שהביא בעל הסולם בהקדמה לספר הזוהר אות לא' מבאר בעל הסולם השלב בירידת העולמות הנקרא - לעלוקה שתי בנות הב הב (משלי ל')שעלוקה פירושו גיהנם, והרשעים הנלכדים בגיהנם זה, צורחים ככלב תן לנו את כל העושר של העולם הזה, תן לנו את כל העושר של העולם הבא. ועם כל זה הוא מדרגה חשובה לאין ערך יותר מהראשונה, כי מלבד שמשיג שיעור הגדלות האמיתית של הרצון לקבל, וניתן לו לעבודה כל החומר כולו שהוא צריך, הנה היא המדרגה המביאתו לשמה, כמו שאמרו חז"ל (פסחים נ' ע"ב) לעולם יעסוק אדם בתורה ומצות שלא לשמה, שמתוך שלא לשמה בא לשמה.
לכן נפרש עלוקה הוא מי שההבנות שלו בתורה הם הב לי כל העושר של העולם הזה, הב לי כל העושר של העולם הבא, גם אומר בעל הסולם שפרשנות זו בתורה היא שלב מתחייב בתהליך להגיע לשמה. מהו לשמה-למטרתה כלומר להפוך הרצל"ק לעצמו, לרצל"ק רק על מנת להשפיע.
האם ? ואיך התורה מפילה האדם במום שהוטבע בו ? ומשפיע על החברה בה הוא נמצא.
ובכך נכניס לארץ ישראל את משה רבינו. הרי למדנו גם בהקדמה, וגם בפתיחה, החוק הרוחני, שינו ושיווי צורה המרחיק, או מדביק הרוחניים לאחד. כמובא באות כב' לעיל
"כי משה רבינו  שנקרא רעיא מהימנא, ה״סהוא סודהתורה ודעת הפנימי, שלא תתגלה אלא בגאולה השלמה, ועד אז נאמר עליו והוא מחולל מפשעינו."

13
מה היא שפת הענפים.                      תלמוד עשר הספירות    חלק ראשון    הסתכלות פנימית.

ראשית כל צריכים לדעת, שבמקום שיש לנו עסק עם ענינים רוחניים, המופשטים מזמן, מקום ותנועה, ואצ"ל עם אלקיית, הרי אין לנו את המלות להגות ולהתבטא על ידיהן, שהרי כל אוצר המלות שלנו הוא לקוח מהרגשי החושים המדומים, ואיך אפשר להסתייע בהם במקום שחוש ודמיון אינם שולטים שם, כי למשל, אפילו אם תקח את המלה היותר דקה כגון "אורות", הרי היא ג"כ מדומה ומושאלת מן אור השמש או אור מורגש של נחת רוח וכדומה, אם כן איך יתכן להתבטא עמהן בעניני אלקות, אשר ודאי לא יציעו למעיין שום דבר אמת. ואין צריך לומר במקום שצריכים לגלות על ידי המלות ההן, בכתב על ספר, בעניני משא ומתן בחכמה, כנהוג במחקרי כל חכמה, אשר אז אם נכשלים, אפילו במלה אחת בלתי מוצלחת למטרתה, תיכף יתבלבל המעיין ולא ימצא ידיו ורגליו בכל הענין כולו. ולפיכך בחרו להם חכמי הקבלה שפה מיוחדת, שאפשר לכנותה "שפת הענפים", להיות שאין לנו שום מהות או הנהגה של איזו מהות בעולם הזה, שלא תהיה נמשכת משרשה שבעולם העליון, ואדרבה, התחלת כל ישות שבעולם הזה, הנה היא מתחילה מהעולם העליון, ואח"כ משתלשלת לעולם הזה. לפיכך מצאו להם החכמים שפה מוכנה בלי טורח, שיוכלו למסור ע"י איש לרעהו את השגתם, בעל פה ובכתב מדור לדור, כי לקחו להם את שמות הענפים שבעולם הזה, אשר כל שם מבאר את עצמו, כמורה באצבע על שרשו העליון, אשר במערכת העולמות העליונים.
ובזה תנוח דעתך, במה שתמצא לרוב בספרי הקבלה ביטויים מתמיהים, וגם זרים לפעמים לרוח האנושי. והוא, כי אחר שכבר בחרו להם שפה זו להתבטא על ידיה, דהיינו "שפת הענפים" כאמור, א"כ איך אפשר להם להשמיט על דרכם איזה ענף בלי להשתמש עמו מחמת נחיתות הדרגא שלו, שלא לבטא על ידיו את המושכל הרצוי, בה בעת, שלא נמצא בעולמנו איזה ענף אחר שיקחו אותו בתמורתו. כי כמו ששתי שערות אינן יונקות מנקב אחד, כן אין לנו ב' ענפים שיתיחסו אל שורש אחד. ואף גם זאת לא יתכן, להאביד את דבר החכמה המחויב אל הביטוי נחות הדרגא ההוא, ולא עוד, כי האבידה ההיא תגרום פגם ובלבול גדול בכל מרחבי החכמה, להיות שאין לנו עוד חכמה בכל חכמות העולם, שיהיו הענינים כל כך משולבים זה בזה, בדרך סיבה ומסובב גורם ונמשך, כמו חכמת הקבלה, שהענינים מלוכדים וקשורים זה בזה מראשה עד סופה, ממש כמו שרשרת אחת ארוכה. ולפיכך אין כאן חירות הרצון להחליף ולהמיר בין הכינויים הללו רע בטוב. אלא, מוכרחים להביא תמיד בדיוק אותו הענף המורה באצבע על שורשו העליון, וגם להרחיב בו הדיבור, עד להמציא ההגדרה המדויקת לעיני המשכילים המעיינים.
אמנם כן, אותם שעוד לא נפקחו עיניהם במראות השמים, ועדיין אין להם אותה הבקיאות של יחסי ענפי העולם הזה אל שרשיהם בעולמות העליונים, המה נמצאים כאן כעורים מגששים קיר, כי לא יבינו אף מלה אחת כמשמעה האמיתי. שהרי כל מלה היא שם של איזה ענף ביחס שורשו, זולת, אם שיקבלו הפירוש מפי חכם מובהק, הממציא את עצמו להסביר הענין בשפה המדוברת, שהוא בהכרח כמו מעתיק מלשון אל לשון, דהיינו משפת הענפים לשפה המדוברת. כי אז יוכל להסביר את המושג הרוחני, איך שהוא.
וזהו שטרחתי בביאורי זה, להסביר את עשר הספירות, כפי שהורה לנו החכם האלקי אריז"ל, על פי טהרתן הרוחנית, המופשטות מכל מושגים מוחשיים, באופן, שיוכל כל מתחיל לגשת אל החכמה בלי להכשל בשום הגשמה וטעות, אשר עם הבנת עשר הספירות האלו, יפתח הפתח גם להסתכל ולדעת, איך להבין ביתר הענינים בחכמה הזאת.

14
מה הוא באות קב' לעיל "ויפן כה וכה וירא כי אין  איש, עוזר  לי. להוציאני מצער הזה מקבורה"


זהר הסולם, בראשית א'.  מאמר ויצר וגו' כל חית השדה
רעו)  ובגין דא משה לא מית ואדם אתקרי איהו, ובגיניה אתמר  בגלותא בתראה, ולאדם וגו' אלא כלהו כנגדו: וממשיך ר"ש, ועל כן משה לא מת, כי הוא עם השכינה בגלות, כנ"ל. והוא  נקרא  אדם, ועליו  נאמר  בגלות האחרון, ולאדם לא מצא עזר אלא כולם  הם כנגדו. וכן עמודא דאמצעיתא, אתמר ביה ולאדם לא מצא עזר דאפיק שכינתיה מן גלותא, הה"דזה שכתוב ויפן וגו',וכן נאמר הכתוב, ולאדם לא מצא עזר כנגדו על עמודא דאמצעיתא, שהוא ז"א, דהיינו שלא היה  מי  שיעזור לו,  להוציא  השכינה  מן הגלות, וז"ש ויפן כה וכה וירא כי אין איש, ומשה, איהו בדיוקניה ממש, דאתמר ביה ולאדם וגו', ומשה הוא בבחינתו ממש, דהיינו כמו עמודא דאמצעיתא ונאמר בו ולאדם לא מצא עזר כנגדו, כמו שנאמר על  עמוד"א. עמוד האמצעי הוא ז"א הוא הקב"ה. בפתיחה לחכמת הקבלה באות צב' מזכיר בעל הסולם עניין עמוד האמצעי - צורת המחשבה להכנסת משה רבנו לארץ ישראל, כלומר להשוות צורת מחשבתנו להשגת פנימיות תורת ישראל.
השכינה בגלות, היא עם ישראל בפרוד,
"השפחה הטמאה, שהיא הלעומת דשפחה דקדושה."


תיקוני זהר עם פירוש מעלות הסולם, תקונא שתיתאה, מאמר קן צפור, אות לד'
פירוש מעלות הסולם
לד) ויפן כה וכה וגו': ויפן כה וכה וירא כי אין איש, אלא איש לדרכו, פונים בעסקיהם ובדרכים שלהם, איש לבצעו מקצהו, כלם פונים לבצעם מן הקצה אל הקצה בבצע של עולם הזה, לרשת את עולם הזה, ואין הם מבחינות האנשים האלה שנאמר בהם אנשי חיל יראי אלקים שונאי בצע. אלא כלם צועקים בתפילות יום הכפורים, ככלבים, הב הב לנו מזונות, סליחה וכפרה וחיים, כתבנו לחיים. והם עזי נפש, כאלו עובדי כוכבים שבעולם, שצועקים אליו, ואין להם בושת פנים, מלהתפלל ולבקש רק להנאת עצמם.

"ואין הם מבחינות האנשים האלה שנאמר בהם אנשי חיל יראי אלקים שונאי בצע"




15
מודגש, זוהר הסולם.
לא מודגש, בעל הסולם מפרש הזוהר.


זוהר הסולם, נשא. מאמר ערב רב
רעיא מהימנא - הרועה הנאמן משה רבינו
קא)  אמר  אליהו וכו׳:אמר  אליהו לרעיא מהימנא. רעיא מהימנא, הרי השעה היא לעלות למעלה, ולהביא הגאולה השלמה, אמור אתה עלי בשבועה, כלומר שתשביעני למהר הגאולה. כי בשבילך אני רוצה לעלות. כי נתן לי הקב״ה רשות להתגלות לך בבית האסורים שלך,  בקבורה שלך, ולעשות עמך טוב,  כי אתה מחולל מעונות העם. שכמו בבית האסורים הוא ביניהם, ז״ש,זה שכתוב והוא מחולל מפשעינו

קב) א״ל רעיא מהימנא וכו׳:אמר לו רעיא מהימנא, בשבועה עליך בשם הוי״ה, שלא תאחר הגאולה בכל יכלתך, כי אני נמצא בצער רב. כי עלי כתוב, ויפן כה וכה וירא כי אין  איש, עוזר  לי. להוציאני מצער הזה מקבורה  הזו, שנאמר עלי ויתן את רשעים קברו, ואינם מכירים אותי ואני נחשב בעיניהם בין הערב רב הרשעים, ככלב מת שסרח ביניהם, כי חכמת סופרים תסרח ביניהם בכל עיר ועיר,  ובכל  מקום  שישראל  מפוזרים ביניהם בין המלוכות. ונעשו הערב רב רועים על ישראל, שהם צאן הקב״ה, שנאמר עליהם ואתן צאני צאן מרעיתי אדם אתם. ואין להם יכולת לעשות טוב עם ת״ח. תלמיד חכם.
פירוש. של בעל הסולם.  כי  משה  רבינו  שנקרא  רעיא מהימנא, ה״ס התורה ודעת  הפנימי, שלא תתגלה אלא בגאולה השלמה, ועד אז נאמר עליו והוא מחולל מפשעינו. כי התורה שה״ס הוא סוד רעיא  מהימנא,  נתחוללה  ונעשתה  חללה, כי נעלמה  הפנימיות  שבה,  ולא  נשארה  לנו  רק החצוניות. ואני חשיב בעינייהו בין ערב רב רשיעייא ככלב מת שסרח, כלומר שהם מתרחקים  מפנימיות  התורה  כמו  שמתרחקים מסרחון. שעליה אמרו, וחכמת חכמים תסרח.


כלב מת - זוכרים פירוד בין תושב״כ לתורה שבע״פ אות כו'. ומסורת  זה  בידיהם,  כי לכלב חי הוא טוב מן האריה המת
מה הוא "ויפן כה וכה וירא כי אין  איש, עוזר  לי. להוציאני  מצער  הזה מקבורה"


      ידוע, שעיר הוא מלשון התעוררות.    שמנסים לעורר ללימוד פנימיות התורה.
קג) ואנשי חיל ויראי וגו׳:ואנשי חיל ויראי חטא מסובבים  מעיר לעיר ולא  יחוננו, והערב רב מחרימים  אותם  ביניהם. ובמקומות רבים אין נותנים להם רק דבר קצוב באפן שלא תהיה תקומה לנפילה שלהם, ואפילו חיי שעה.  וכל  החכמים ואנשי חיל ויראי חטא נמצאים בצער בדוחק וביגון, ונחשבים ככלבים. בנים המסולאים בפז איכה נחשבו לנבלי חרש בראש כל  חוצות. שאינם  מוצאים אכסניא ביניהם.

קד) ואינון ערב רב וכו׳: ואלו הערב רב, הם עשירים, בשלוה, בשמחה, בלי צער, ובלי  יגון  כלל,  גזלנים  בעלי  שוחד,  שהם דיינים  ראשי  העם.  כי  מלאה  הארץ  חמס מפניהם, עליהם נאמר, היו צריה לראש. אמר רעיא  מהימנא  לאליהו, בשבועה  עליך,  פעם שנית,  בחי  ה׳ צבאות  אלקי  ישראל  יושב הכרובים, שכל אלו הדברים לא יפלו  מפיך ובכל  יכלתך תאמר אותם לפני  הקב״ה, ולהראות  הדחק שלהם. (ע״כ רעיא מהימנא).

עמודים: [1] 2 3 ... 10