1
עבודת האדם ההולך בדרך האמת / בעניין: המושגים-הקב"ה השכינה
« ב- : June 15, 2025, 19:44 »
המשך
ויש להבין ענין המלאכה מהו. ומהו גמר המלאכה הנקרא שבת בעבודה.
הכתוב אומר אשר ברא אלקים לעשות. וכפי שמפורש בהסולם חלק א', הפירוש הוא ששת ימי המעשה היא תיקון השש מידות, הנקראים חג"ת נה"י. והיא מטעם, שהבורא ברא את העולם עם בחינת רצון לקבל לעצמו, שזה נקרא ברא, היינו יש מאין. והיות שהיא בחינת שינוי צורה, הגורם ריחוק ופירוד, הכלי הזה, שהבורא ברא אותה, ניתן לתחתונים לעשות. היינו לתקן אותה. כלומר לתת על המעשה של קבלה את הכוונה בע"מ להשפיע, שזה נקרא דביקות, השתוות הצורה, שבזה נתקן הבריאה, הנקרא מקבל לעצמו ופירוד, בתיקון של דביקות, שהקבלה מקבלת צורת השפעה. ובעת שהתחתונים נותנים את הכליאין בי הרגש חיסרון, להקים הגבירה מעפר השפחההזה, אז האור יכוללפי עביות הכלילהגיע להתחתונים. כלומר, שאז בא מחשבת הבריאה, שהוא רצונו להטיב לנבראיו, לכלל מעשה. וזה נקרא גמר מלאכה של הכלי, המוכשרת לקבל את השפע השייכת להכלי.
נמצא, ששת ימי המעשה הוא בחינת עבודה לעשות את הכוונהבן אדם לחברודלהשפיע. ושבת נקרא, שכבר הוכן את הכלי, שיהיה בע"מ להשפיע. לכן כשבא שבת, פירוש, כשהאור בא לכלי המוכנת להאור, אז נקרא שבת, היינו שכבר שבת ממלאכתו, היינו ממלאכת עשיית הכלי, כי כבר תיקן את הכלי. וכשהאור מאיר בהכלים, אין להכלי מה לעשות. רק להנות מהאור, שזהו מטרת הבריאה להטיב לנבראיו. וזהו הפירוש מה שאמרו רבותינוז"ל בא שבת, באה מנוחה. כי בזמן שהאורידע התורהמאיר בהכלים, אין כבר מקום לעבודה, אלא נקרא שנהנה מסעודת שבת. וזהו מה שחז"ל מי שלא טרח בערב שבת לעשות כלים, מה יאכל בשבת. היינו, ששבת נקרא סעודה, היינו שהוא זמן של קבלת טוב ועונג. ואם אין לו כלים מוכנים מערב שבת, וכשבא האור, אין לו כלים במה לקבל את הסעודה. לכן נקרא שבת כלה, מלשון גמר, סיום, השלים. כמו שכתוב, ויכל אלקים ביום השביעי מלאכתו אשר עשה. שפירושו, שהסעודה כבר מוכנת, בגלל שכבר נגמרו הכלים לקבלת הסעודה. כידוע, שהאור, לא שייך לומר שחסר, כמו שכתוב מלוא כל הארץ כבודו. אלא כשיש כליםהרגש חוסר יחוד השכינה וקב"המוכנים, רואים את האור. היינו האור בא לכלל גילוי לתוך הכלים.
הנה ארץ-ישראלפנימיות התורהגם כן נקראת כלה, על שם שיש לה חתן. כמו שכתוב ארץ, אשר עיני ה' אלקיך בה, מראשית השנה עד אחרית השנה. ולכאורה קשה להבין, מהו דוקא ארץ ישראל הוא כך. הלא כתוב עיני ה' משוטטות בכל, ולאו דוקא בארץ ישראל. ויש לפרש, שהתורה נותנת לנו סימן, לאלו עובדי ה', הרוצים לדעת, אם הם כבר זכו לבחינת ארץ-ישראל. הסימן הוא, כשהאדם מרגיש, שעיני ה', היינו השגחתו יתברך, משגיח בבחינת טוב ומטיב, זהו נקרא, שהאדם נמצא בארץ-ישראל(משמע שיכול ללמוד תורה פיזית, אבל לא בפנימיות התורה). שרקאז ארץ ישראל נקרא כלה, היות שיודעת שיש לה חתן. וכנ"ל, כי אצל מי נמצא החתן. היינו, מי יודע שיש חתן. זה שמשיג את החתן. ודרגה זו נקראת כלה. כלומר, שכבר זכה להשגתאוראלקות. שהאור הוא בחינת אלקות, והמקבל את האור, הוא המשיג. לכן ארץ ישראל נקראת בחינת כלה, היינו שמגולה בה החתן, שה' הוא המשגיח.
הנה בכדי להשיג את ארץ ישראל, הנקראת ארץ, שהיא בחינת כלה, גם כן נהוג כמו שנהוג בגשמיות, שהולכים לחפש כלה, שלא תהיה בה שום חסרון, כמו שכתוב אצל המרגלים, שדברו לשון הרע על ארץ ישראל. היינו, שאמרו, שהכלה, היינו הארץ, אינה כדאי לקחת אותה. מהרבה סיבות. יש שאמרו, שהיא בעלת גאוה, שהיא דורשת מאדם הרבה דרישות. היינו, שהאדם יבטל את דעתו ורצונו נגדה. ורק מי שיכול ללכת בעינים עצומותללמוד בלי להבין בשכל הרצל"ק, ולשמוע את כל פקודותיה, אותו היא יכולה לדבר עמו. ואם הוא ירצה להבין, מה שהיא אומרת לו בתוךהרצל"קהדעת, תיכף היא בורחת מפניו. אם כן, הם אומרים, איך אדם מבטל את כל ישותוהרצל"ק לשעת הלימוד בשבילה. זאת אומרת, היא כל כך חזקה בדעתה, שאם הוא ימרהיבין ברצל"ק לעצמואת מה שהיא אומרת לו פעם אחת, תיכףיתבלבל בלימודהיא בורחת ממנו. כלומר, שענין ארץ-ישראל היא בחינת מלכות שמים. וצריכים לקבל את המלכות בבחינת למעלה מהדעת, ושלא לחכות עד שהגוףרצל"קיסכים לקבלת עול מלכות שמים. והקבלת מלכות שמים צריך להיות, שהאדם יגיע לאהבת ה'מידת ההשפעהבכל לבבך, ובכל נפשך, ובכל מאודך. והכל על הבסיס שלמעלה מהדעת, כלומר כניעה ללא תנאי. היינו, הגם שהגוף לא מביןכשלומד ילך אחר בעל הסולם ולא יפרש מדעתו.
והאדם צריך ללכת ולקבל את הארץ בעינים עצומות, היינו למעלה מהדעת. ואם האדם באמצע עבודה, כשזכה לאיזו עליה ברוחניות, ומרגיש טעם בעבודה, ואומר עכשיו אינני צריך להאמין באמונת ה', היות שכבר אני מרגיש טעם בעבודה, והטעםהנאהשיש לי בעבודה, את זה אני לוקחלעצמילבסיס. נמצא, בזמן הזה הוא כנ"ל בהמשל, שברגע שהוא רוצה להבין את הענין האמונה למעלה מהדעת, למה לי, אלא אומר שעכשיו כבר יש לו יסוד להאמין בה', תיכף היא בורחת ממנו. היינו, שכל העליה, מה שהוא היה מרגיש, תיכף הוא יורד ממצבו. וזה נקרא, שהמלכות הנקראת ארץ - ישראל, בורחת ממנומקיאה. והוא נשאר בבחינת חוץ לארץ. וזהו כמו שארז"ל ארץ העמים, אויר שלהם טמא. פירוש, שהאדם בזמן הירידה, נמצא, שהוא יורדנפלטמארץ-ישראל ונכנס לארץ העמים, שאויר שלהם טמא. פירוש, שכל המחשבות של אומות העולםגוים, כינו לרצל"קנכנסים לתוך מוחו ולבו, ובחינת הרצונות של ישראל, הנקרא רצון ישר-אל, מסתלק ממנושהקמת שכינתא מעפרה תלויה בו. ובמקומו באמה לכם העבודה הזוהרצון של אומות העולם, שהם הלעומת דקדושה. נמצא, במצב הירידה האדם אומר מה הרוחתי, בזה שנתתי הרבה יגיעותבחומר, בכדי להרויח קדושה. ואני רואה עכשיו, שלא די שלא הרוחתי כלום, אלא אני עתהנדרש לבנים למקדשיותר גרוע מטרם שנכנסתי להשיג את העבודה דלשם שמים. היינו שאומר לא דיההבנהשאין לי הכוונת דלהשפיע, אלא אפילו בבחינת המעשההחיצוני, נעשה עתה המצב יותר קשה לקיים. כלומר, בבחינת המעשה בלי כוונה. משא"כ מטרם שרציתי לכנוס לארץ-ישראל, בקל הייתי יכול לקייםחיצוניותתורה ומצות.
זה הוא כמו שכתוב בזה"ק (שלח, דף כ"ב, ובהסולם אות ס"ג) וז"ל, ז"ש וישובו מתור הארץ. וישובו, היינו שחזרו לצד הרע, וחזרו מדרך האמת. שאמרו, מה יצא לנו, עד היום לא ראינו טוב בעולם, עמלנובחומרבתורה והביתלבנים איןריקם וכו'. ולעולם ההוא מי יזכהלבנות שיוי צורה לגבירה, ומי יבוא לתוכו. מוטב לנו שלא היינו יגעים כל כך וכו'. הרי עמלנו ולמדנו, כדי לדעת חלק עולם ההוא, כמו שיעצת לנו. וגם זבת חלב ודבש הוא. טוב הוא העולם העליון ההוא, כמו שידענו בתורה. אבל מי יכול לזכות בו. אלו בני האמונהבגבירה, מה אמרו, אם חפץ בנו ה', ונתנה לנו. כיון שאדם משתדל ברצון הלב להקב"ה, יזכה בה, כי אינו רוצה ממנו, אלא הלב וכו', עכ"ל.
הרי אנו רואים, ארץ ישראל היא בחינת מלכות, היינו בחינת כלה. ששולחים אנשים לראות, אם הכלה טובה היא, ואם היא גאותנית. וגם שבת נקראת כלה מבחינת גמר מלאכה. לכן לפני שבת, יש ששת ימי המעשה, שהעבודה והטרחא הוא, להסתגל להתנאים שהכלה מציגה, אם רוצים לקבל אותה. והטרחאבן אדם לחברושיש בששת ימי המעשה, היא כמו שהיה במרגלים, לפעמים חושבים שהכלה היא טובה, ומי שלוקח אותה, הוא איש המאושר בעולם, וכדאי לעשות הכל, היינו לקבל כל התנאים שלה, מה שהיא דורשת.
ומה היא אומרת, שרק לאחר שהאדם יגיד, שהוא מבטל את צרכיו, מה שגופו של אדם דורש, היינו הרצונות שלו, מה שהיא לתועלת עצמו, הוא מוותר עליהם, ואינו דואג אלא לתועלת הכלההגבירה, הנקראת מלכות. כלה, שהיא בחינת מלכות שמים, שרק אז, מתי שהוא יבטל את עצמו, על דרך שארז"לאמרו רבותנו ז"לאין התורה מתקיימת, אלא במי שממיתאריה מתעצמו עליה. שפירושו, שכל המחשבות והרצונות, שנוגע לצורך עצמו, הוא ממית. ואינו דואג אלא לתועלת ה'הוית הגבירה שבו. כמו כן בששת ימי המעשה יש להאדם עליות וירידותנופל וקם. כלומר, שלפעמים האדם אומר, שהצדק עם המרגלים. מה שאמרו, שצריכים לברוח מהמערכה, שאין זה בשבילם. ולפעמים הם מתגברים ואומרים, שהצדק הוא עם יהושע וכלב, שהם היו אומרים אם חפץ בנו ה' ונתנה. ולאחר שגומרים את העבודה, היינו שכבר האדם מסכים לכל דרישות של הכלה, אז האדם זוכה, ששבת נקרא שבת מלכתא. היינו, שכל הטוב ועונג מה שהיא מקבלת מהחתןהקב"ה/מדרגת יעקוב אבינו, היא נותנת לאדם, המבטל את עצמו נגדה. וזהו הדרישות שהיא מציגה. שדוקא לאחר שהוא יקבל על עצמו את התנאים שלה, אז היא מראה את מה שהאדם מרויח בחיים שלו, אם הוא יכול לקבל אותה בתור כלה. ואז הכלה מקבלת שם, שהיא בת מלך, וכלום חסר בבית המלך.
ובהאמור נוכל לפרש מה ששאלנו, מהו שצריכים לשמח את החתן. התשובה היא, היות מבחינת ענף ושורש החתן נקרא הבורא, והכלה נקראת הנבראים, מה שהם צריכים לקבל מהבורא. והיות שהבורא ברא את העולם על המטרה להטיב לנבראיו, לכן בזמן שהנבראים מקבלים את הטוב ועונג, זהו נקרא שמחת חתן, כשרז"ל "לא היה שמחה לפניו, כיום שנברא בו שמיםהשפעהוארץקבלה". נמצא, שכל אדם נהנה מסעודת חתן. היינו, שכל הנאות שישנם בעולם, באים מהבורא, שזה נקרא סעודת חתן. ואינו משמחו יהיה הפירוש, שהוא מדבר לשון הרע עלפנימיות התורההכלה. כלומר, שהאדם אומר, שהכלה אינה יפה, והיא מלאה חסרונות. שענין כלה נקרא בחינת הנבראים, שהם צריכים לקבל את הטוב ועונג מהבורא. והם אומרים שהכלה, הנקראת בחינת מלכות, שהיא כלל כל הנשמותבאחדות,אין היא נותנת להנבראים טוב ועונג. נמצא, כאילו שאין הבורא נותן לה שום דבר. נמצא, שאם האדם אומר, שאין למלכות מה לתת להנבראים, נמצא, שמדבר לשון הרע על הכלה, שהיא עניה ודלהבצמצום מצד רצל"ק לעצמו. וגם מדבר לשון הרע על הבורא, מטעםכאומרשהבורא לא נותן לה שום דבר, שיהיה לה מה לתת להנבראים.
לכן כל אדם הנהנה מסעודת חתן ואינו משמחו, עובר בחמשה קולות. שענין חמישה, כידוע, שברוחניות כל דבר שלםהויהנקרא חמישה ספירות, חמישה עולמות. לכן נקרא עובר, היינו עובר עליהם, ואינו מקבלם. ואם משמחו, שואל הגמרא, מאי שכרו. אמר ריב"לרבי יהושע בן לויזוכה לתורה, שנתנה בחמישה קולותהוית הגבירה.ויש להבין, מדוע לא מבטיחים לו, שזוכה לבחינת עולם הבא, כמו שמבטיחים בכל המקומות. והתשובה היא, היות שהוא משמח את החתן, היינו שהוא מאמין במלכות שמים, שהיא בחינת הכלה. שהוא אומר, שהיא כלה יפה וטובה. שהוא מאמין בבחינתכנסת ישראלאמונה, שיש לה חתן. וכבר רואים, שהוא נמצא אצלהגבירההכלה. וזה נקרא סעודת שבת. פירוש כנ"ל, שאז, בשבת, המלכות, שהיאכונסתהכלל של הנשמות, כבר יש בה, מה שהבורא, הנקרא חתן, רצה לתת בשביל הנשמות. וזה ענין, ששבת היא בחינת מעין עולם הבאבינהמדרגת נשמה, שאז הזמן שנהנין מסעודת החתן.
ובהאמור נבין מה ששאלנו, מדוע אומר, שהשכר של מי שמשמח את החתן, הוא זוכה לתורהמלכות. ולא אומר, שזוכה לעולם הבא, כמו שכתוב בהרבה מקומות. התשובה היא, במה האדם יכול לשמח את החתן בעבודה, כשהחתן נקרא הבורא, זה שהאדםיכול לאומר שהכלה היא יפה בלי שום חסרון. מזה החתן נהנה כנ"ל, שכלה נקראת מלכות מבחינת אמונהבגבירהלמעלה מהדעת. ואומר, שמלכותרצון דעליון שבו, שהיאהגבירהמנהגת את העולם בשליטתה, ומנהגת בבחינת טוב ומטיב. וזהו כמו שכתוב (שיר השירים ד, ז) כלך יפה רעיתי ומום אין בך. אז האדם זוכה לבחינת תורה, שהיא נקראת סעודת המלך, שהיא בחינת תורה, מבחינת שמותיו של הקב"ה, שתורה זו אינה מתגלת מטרם שהאדם זוכה לבחינת אמונהבחובתו להקים השכינה, הנקראת בחינת מלכות שמים.
אולם מטרם שזוכים לבחינת אמונה, הנקראת מלכות השכינה בחינתגבירהכלה, יש שם עליותקם וירידותנופל, שזה נקרא בחינת ריקוד, ששם כל העבודה, איך לזכות שהאדם יקבל על עצמו עולחובתו להקים השכינהמלכות שמים, שלא יעשה שום דבר למה שנוגע לתועלת עצמו, אלא כל מעשיו יהיו לשםלהקים השכינה מעפר הפירוד, כרצון דעליוןשמים. שעל זה ארז"ל כיצד מרקדין לפני הכלה, היינו בכדי לזכות לבחינתהגבירהכלה. ובזה יש מחלוקת בית שמאי ובית הלל. בית שמאי אומרים כלה כמות שהיא. היינו, איך שהאדם מרגיש, אם טוב לו או אם חס ושלום רע לו, על הכל הוא צריך להאמין למעלה מהדעת, היינו שכל ההרגשותיו הוא לטובתו. וזה קשה מאוד. אבל בית הלל אומרים, שהאדם צריך לומר, שמה שהוא מרגיש במצב שהוא נמצא, שלא טוב לו, הוא צריך להאמין, שזה כן טוב, רק הוא לא רואה את הטוב, משום שעדייןמשמש בהויה לעצמולא ראוי לראות. לכן מה שהוא מרגיש אינו אמת, מטעם עינים להם ולא יראו, וכו'.
וכולם אומרים, שהאדם צריך ללכת למעלה מהדעת ולשמח את החתן.
ויש להבין ענין המלאכה מהו. ומהו גמר המלאכה הנקרא שבת בעבודה.
הכתוב אומר אשר ברא אלקים לעשות. וכפי שמפורש בהסולם חלק א', הפירוש הוא ששת ימי המעשה היא תיקון השש מידות, הנקראים חג"ת נה"י. והיא מטעם, שהבורא ברא את העולם עם בחינת רצון לקבל לעצמו, שזה נקרא ברא, היינו יש מאין. והיות שהיא בחינת שינוי צורה, הגורם ריחוק ופירוד, הכלי הזה, שהבורא ברא אותה, ניתן לתחתונים לעשות. היינו לתקן אותה. כלומר לתת על המעשה של קבלה את הכוונה בע"מ להשפיע, שזה נקרא דביקות, השתוות הצורה, שבזה נתקן הבריאה, הנקרא מקבל לעצמו ופירוד, בתיקון של דביקות, שהקבלה מקבלת צורת השפעה. ובעת שהתחתונים נותנים את הכליאין בי הרגש חיסרון, להקים הגבירה מעפר השפחההזה, אז האור יכוללפי עביות הכלילהגיע להתחתונים. כלומר, שאז בא מחשבת הבריאה, שהוא רצונו להטיב לנבראיו, לכלל מעשה. וזה נקרא גמר מלאכה של הכלי, המוכשרת לקבל את השפע השייכת להכלי.
נמצא, ששת ימי המעשה הוא בחינת עבודה לעשות את הכוונהבן אדם לחברודלהשפיע. ושבת נקרא, שכבר הוכן את הכלי, שיהיה בע"מ להשפיע. לכן כשבא שבת, פירוש, כשהאור בא לכלי המוכנת להאור, אז נקרא שבת, היינו שכבר שבת ממלאכתו, היינו ממלאכת עשיית הכלי, כי כבר תיקן את הכלי. וכשהאור מאיר בהכלים, אין להכלי מה לעשות. רק להנות מהאור, שזהו מטרת הבריאה להטיב לנבראיו. וזהו הפירוש מה שאמרו רבותינוז"ל בא שבת, באה מנוחה. כי בזמן שהאורידע התורהמאיר בהכלים, אין כבר מקום לעבודה, אלא נקרא שנהנה מסעודת שבת. וזהו מה שחז"ל מי שלא טרח בערב שבת לעשות כלים, מה יאכל בשבת. היינו, ששבת נקרא סעודה, היינו שהוא זמן של קבלת טוב ועונג. ואם אין לו כלים מוכנים מערב שבת, וכשבא האור, אין לו כלים במה לקבל את הסעודה. לכן נקרא שבת כלה, מלשון גמר, סיום, השלים. כמו שכתוב, ויכל אלקים ביום השביעי מלאכתו אשר עשה. שפירושו, שהסעודה כבר מוכנת, בגלל שכבר נגמרו הכלים לקבלת הסעודה. כידוע, שהאור, לא שייך לומר שחסר, כמו שכתוב מלוא כל הארץ כבודו. אלא כשיש כליםהרגש חוסר יחוד השכינה וקב"המוכנים, רואים את האור. היינו האור בא לכלל גילוי לתוך הכלים.
הנה ארץ-ישראלפנימיות התורהגם כן נקראת כלה, על שם שיש לה חתן. כמו שכתוב ארץ, אשר עיני ה' אלקיך בה, מראשית השנה עד אחרית השנה. ולכאורה קשה להבין, מהו דוקא ארץ ישראל הוא כך. הלא כתוב עיני ה' משוטטות בכל, ולאו דוקא בארץ ישראל. ויש לפרש, שהתורה נותנת לנו סימן, לאלו עובדי ה', הרוצים לדעת, אם הם כבר זכו לבחינת ארץ-ישראל. הסימן הוא, כשהאדם מרגיש, שעיני ה', היינו השגחתו יתברך, משגיח בבחינת טוב ומטיב, זהו נקרא, שהאדם נמצא בארץ-ישראל(משמע שיכול ללמוד תורה פיזית, אבל לא בפנימיות התורה). שרקאז ארץ ישראל נקרא כלה, היות שיודעת שיש לה חתן. וכנ"ל, כי אצל מי נמצא החתן. היינו, מי יודע שיש חתן. זה שמשיג את החתן. ודרגה זו נקראת כלה. כלומר, שכבר זכה להשגתאוראלקות. שהאור הוא בחינת אלקות, והמקבל את האור, הוא המשיג. לכן ארץ ישראל נקראת בחינת כלה, היינו שמגולה בה החתן, שה' הוא המשגיח.
הנה בכדי להשיג את ארץ ישראל, הנקראת ארץ, שהיא בחינת כלה, גם כן נהוג כמו שנהוג בגשמיות, שהולכים לחפש כלה, שלא תהיה בה שום חסרון, כמו שכתוב אצל המרגלים, שדברו לשון הרע על ארץ ישראל. היינו, שאמרו, שהכלה, היינו הארץ, אינה כדאי לקחת אותה. מהרבה סיבות. יש שאמרו, שהיא בעלת גאוה, שהיא דורשת מאדם הרבה דרישות. היינו, שהאדם יבטל את דעתו ורצונו נגדה. ורק מי שיכול ללכת בעינים עצומותללמוד בלי להבין בשכל הרצל"ק, ולשמוע את כל פקודותיה, אותו היא יכולה לדבר עמו. ואם הוא ירצה להבין, מה שהיא אומרת לו בתוךהרצל"קהדעת, תיכף היא בורחת מפניו. אם כן, הם אומרים, איך אדם מבטל את כל ישותוהרצל"ק לשעת הלימוד בשבילה. זאת אומרת, היא כל כך חזקה בדעתה, שאם הוא ימרהיבין ברצל"ק לעצמואת מה שהיא אומרת לו פעם אחת, תיכףיתבלבל בלימודהיא בורחת ממנו. כלומר, שענין ארץ-ישראל היא בחינת מלכות שמים. וצריכים לקבל את המלכות בבחינת למעלה מהדעת, ושלא לחכות עד שהגוףרצל"קיסכים לקבלת עול מלכות שמים. והקבלת מלכות שמים צריך להיות, שהאדם יגיע לאהבת ה'מידת ההשפעהבכל לבבך, ובכל נפשך, ובכל מאודך. והכל על הבסיס שלמעלה מהדעת, כלומר כניעה ללא תנאי. היינו, הגם שהגוף לא מביןכשלומד ילך אחר בעל הסולם ולא יפרש מדעתו.
והאדם צריך ללכת ולקבל את הארץ בעינים עצומות, היינו למעלה מהדעת. ואם האדם באמצע עבודה, כשזכה לאיזו עליה ברוחניות, ומרגיש טעם בעבודה, ואומר עכשיו אינני צריך להאמין באמונת ה', היות שכבר אני מרגיש טעם בעבודה, והטעםהנאהשיש לי בעבודה, את זה אני לוקחלעצמילבסיס. נמצא, בזמן הזה הוא כנ"ל בהמשל, שברגע שהוא רוצה להבין את הענין האמונה למעלה מהדעת, למה לי, אלא אומר שעכשיו כבר יש לו יסוד להאמין בה', תיכף היא בורחת ממנו. היינו, שכל העליה, מה שהוא היה מרגיש, תיכף הוא יורד ממצבו. וזה נקרא, שהמלכות הנקראת ארץ - ישראל, בורחת ממנומקיאה. והוא נשאר בבחינת חוץ לארץ. וזהו כמו שארז"ל ארץ העמים, אויר שלהם טמא. פירוש, שהאדם בזמן הירידה, נמצא, שהוא יורדנפלטמארץ-ישראל ונכנס לארץ העמים, שאויר שלהם טמא. פירוש, שכל המחשבות של אומות העולםגוים, כינו לרצל"קנכנסים לתוך מוחו ולבו, ובחינת הרצונות של ישראל, הנקרא רצון ישר-אל, מסתלק ממנושהקמת שכינתא מעפרה תלויה בו. ובמקומו באמה לכם העבודה הזוהרצון של אומות העולם, שהם הלעומת דקדושה. נמצא, במצב הירידה האדם אומר מה הרוחתי, בזה שנתתי הרבה יגיעותבחומר, בכדי להרויח קדושה. ואני רואה עכשיו, שלא די שלא הרוחתי כלום, אלא אני עתהנדרש לבנים למקדשיותר גרוע מטרם שנכנסתי להשיג את העבודה דלשם שמים. היינו שאומר לא דיההבנהשאין לי הכוונת דלהשפיע, אלא אפילו בבחינת המעשההחיצוני, נעשה עתה המצב יותר קשה לקיים. כלומר, בבחינת המעשה בלי כוונה. משא"כ מטרם שרציתי לכנוס לארץ-ישראל, בקל הייתי יכול לקייםחיצוניותתורה ומצות.
זה הוא כמו שכתוב בזה"ק (שלח, דף כ"ב, ובהסולם אות ס"ג) וז"ל, ז"ש וישובו מתור הארץ. וישובו, היינו שחזרו לצד הרע, וחזרו מדרך האמת. שאמרו, מה יצא לנו, עד היום לא ראינו טוב בעולם, עמלנובחומרבתורה והביתלבנים איןריקם וכו'. ולעולם ההוא מי יזכהלבנות שיוי צורה לגבירה, ומי יבוא לתוכו. מוטב לנו שלא היינו יגעים כל כך וכו'. הרי עמלנו ולמדנו, כדי לדעת חלק עולם ההוא, כמו שיעצת לנו. וגם זבת חלב ודבש הוא. טוב הוא העולם העליון ההוא, כמו שידענו בתורה. אבל מי יכול לזכות בו. אלו בני האמונהבגבירה, מה אמרו, אם חפץ בנו ה', ונתנה לנו. כיון שאדם משתדל ברצון הלב להקב"ה, יזכה בה, כי אינו רוצה ממנו, אלא הלב וכו', עכ"ל.
הרי אנו רואים, ארץ ישראל היא בחינת מלכות, היינו בחינת כלה. ששולחים אנשים לראות, אם הכלה טובה היא, ואם היא גאותנית. וגם שבת נקראת כלה מבחינת גמר מלאכה. לכן לפני שבת, יש ששת ימי המעשה, שהעבודה והטרחא הוא, להסתגל להתנאים שהכלה מציגה, אם רוצים לקבל אותה. והטרחאבן אדם לחברושיש בששת ימי המעשה, היא כמו שהיה במרגלים, לפעמים חושבים שהכלה היא טובה, ומי שלוקח אותה, הוא איש המאושר בעולם, וכדאי לעשות הכל, היינו לקבל כל התנאים שלה, מה שהיא דורשת.
ומה היא אומרת, שרק לאחר שהאדם יגיד, שהוא מבטל את צרכיו, מה שגופו של אדם דורש, היינו הרצונות שלו, מה שהיא לתועלת עצמו, הוא מוותר עליהם, ואינו דואג אלא לתועלת הכלההגבירה, הנקראת מלכות. כלה, שהיא בחינת מלכות שמים, שרק אז, מתי שהוא יבטל את עצמו, על דרך שארז"לאמרו רבותנו ז"לאין התורה מתקיימת, אלא במי שממיתאריה מתעצמו עליה. שפירושו, שכל המחשבות והרצונות, שנוגע לצורך עצמו, הוא ממית. ואינו דואג אלא לתועלת ה'הוית הגבירה שבו. כמו כן בששת ימי המעשה יש להאדם עליות וירידותנופל וקם. כלומר, שלפעמים האדם אומר, שהצדק עם המרגלים. מה שאמרו, שצריכים לברוח מהמערכה, שאין זה בשבילם. ולפעמים הם מתגברים ואומרים, שהצדק הוא עם יהושע וכלב, שהם היו אומרים אם חפץ בנו ה' ונתנה. ולאחר שגומרים את העבודה, היינו שכבר האדם מסכים לכל דרישות של הכלה, אז האדם זוכה, ששבת נקרא שבת מלכתא. היינו, שכל הטוב ועונג מה שהיא מקבלת מהחתןהקב"ה/מדרגת יעקוב אבינו, היא נותנת לאדם, המבטל את עצמו נגדה. וזהו הדרישות שהיא מציגה. שדוקא לאחר שהוא יקבל על עצמו את התנאים שלה, אז היא מראה את מה שהאדם מרויח בחיים שלו, אם הוא יכול לקבל אותה בתור כלה. ואז הכלה מקבלת שם, שהיא בת מלך, וכלום חסר בבית המלך.
ובהאמור נוכל לפרש מה ששאלנו, מהו שצריכים לשמח את החתן. התשובה היא, היות מבחינת ענף ושורש החתן נקרא הבורא, והכלה נקראת הנבראים, מה שהם צריכים לקבל מהבורא. והיות שהבורא ברא את העולם על המטרה להטיב לנבראיו, לכן בזמן שהנבראים מקבלים את הטוב ועונג, זהו נקרא שמחת חתן, כשרז"ל "לא היה שמחה לפניו, כיום שנברא בו שמיםהשפעהוארץקבלה". נמצא, שכל אדם נהנה מסעודת חתן. היינו, שכל הנאות שישנם בעולם, באים מהבורא, שזה נקרא סעודת חתן. ואינו משמחו יהיה הפירוש, שהוא מדבר לשון הרע עלפנימיות התורההכלה. כלומר, שהאדם אומר, שהכלה אינה יפה, והיא מלאה חסרונות. שענין כלה נקרא בחינת הנבראים, שהם צריכים לקבל את הטוב ועונג מהבורא. והם אומרים שהכלה, הנקראת בחינת מלכות, שהיא כלל כל הנשמותבאחדות,אין היא נותנת להנבראים טוב ועונג. נמצא, כאילו שאין הבורא נותן לה שום דבר. נמצא, שאם האדם אומר, שאין למלכות מה לתת להנבראים, נמצא, שמדבר לשון הרע על הכלה, שהיא עניה ודלהבצמצום מצד רצל"ק לעצמו. וגם מדבר לשון הרע על הבורא, מטעםכאומרשהבורא לא נותן לה שום דבר, שיהיה לה מה לתת להנבראים.
לכן כל אדם הנהנה מסעודת חתן ואינו משמחו, עובר בחמשה קולות. שענין חמישה, כידוע, שברוחניות כל דבר שלםהויהנקרא חמישה ספירות, חמישה עולמות. לכן נקרא עובר, היינו עובר עליהם, ואינו מקבלם. ואם משמחו, שואל הגמרא, מאי שכרו. אמר ריב"לרבי יהושע בן לויזוכה לתורה, שנתנה בחמישה קולותהוית הגבירה.ויש להבין, מדוע לא מבטיחים לו, שזוכה לבחינת עולם הבא, כמו שמבטיחים בכל המקומות. והתשובה היא, היות שהוא משמח את החתן, היינו שהוא מאמין במלכות שמים, שהיא בחינת הכלה. שהוא אומר, שהיא כלה יפה וטובה. שהוא מאמין בבחינתכנסת ישראלאמונה, שיש לה חתן. וכבר רואים, שהוא נמצא אצלהגבירההכלה. וזה נקרא סעודת שבת. פירוש כנ"ל, שאז, בשבת, המלכות, שהיאכונסתהכלל של הנשמות, כבר יש בה, מה שהבורא, הנקרא חתן, רצה לתת בשביל הנשמות. וזה ענין, ששבת היא בחינת מעין עולם הבאבינהמדרגת נשמה, שאז הזמן שנהנין מסעודת החתן.
ובהאמור נבין מה ששאלנו, מדוע אומר, שהשכר של מי שמשמח את החתן, הוא זוכה לתורהמלכות. ולא אומר, שזוכה לעולם הבא, כמו שכתוב בהרבה מקומות. התשובה היא, במה האדם יכול לשמח את החתן בעבודה, כשהחתן נקרא הבורא, זה שהאדםיכול לאומר שהכלה היא יפה בלי שום חסרון. מזה החתן נהנה כנ"ל, שכלה נקראת מלכות מבחינת אמונהבגבירהלמעלה מהדעת. ואומר, שמלכותרצון דעליון שבו, שהיאהגבירהמנהגת את העולם בשליטתה, ומנהגת בבחינת טוב ומטיב. וזהו כמו שכתוב (שיר השירים ד, ז) כלך יפה רעיתי ומום אין בך. אז האדם זוכה לבחינת תורה, שהיא נקראת סעודת המלך, שהיא בחינת תורה, מבחינת שמותיו של הקב"ה, שתורה זו אינה מתגלת מטרם שהאדם זוכה לבחינת אמונהבחובתו להקים השכינה, הנקראת בחינת מלכות שמים.
אולם מטרם שזוכים לבחינת אמונה, הנקראת מלכות השכינה בחינתגבירהכלה, יש שם עליותקם וירידותנופל, שזה נקרא בחינת ריקוד, ששם כל העבודה, איך לזכות שהאדם יקבל על עצמו עולחובתו להקים השכינהמלכות שמים, שלא יעשה שום דבר למה שנוגע לתועלת עצמו, אלא כל מעשיו יהיו לשםלהקים השכינה מעפר הפירוד, כרצון דעליוןשמים. שעל זה ארז"ל כיצד מרקדין לפני הכלה, היינו בכדי לזכות לבחינתהגבירהכלה. ובזה יש מחלוקת בית שמאי ובית הלל. בית שמאי אומרים כלה כמות שהיא. היינו, איך שהאדם מרגיש, אם טוב לו או אם חס ושלום רע לו, על הכל הוא צריך להאמין למעלה מהדעת, היינו שכל ההרגשותיו הוא לטובתו. וזה קשה מאוד. אבל בית הלל אומרים, שהאדם צריך לומר, שמה שהוא מרגיש במצב שהוא נמצא, שלא טוב לו, הוא צריך להאמין, שזה כן טוב, רק הוא לא רואה את הטוב, משום שעדייןמשמש בהויה לעצמולא ראוי לראות. לכן מה שהוא מרגיש אינו אמת, מטעם עינים להם ולא יראו, וכו'.
וכולם אומרים, שהאדם צריך ללכת למעלה מהדעת ולשמח את החתן.